Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gustavo Revelles van Los Fresnos: "Zonder regen kunnen we serieus in de problemen komen"

Erg hoge knoflookprijzen in Spanje

De aanplant van de Spring knoflook is weer achter de rug en over enkele dagen zullen de telers in Zuid-Spanje ook alle paarse knoflook hebben geplant. Daarna wordt het hopen dat de weersomstandigheden gunstig zijn, want dit gewas heeft al meerdere seizoenen een tegenvallende oogst gekend, zo zegt Gustavo Revelles, CEO van coöperatie Los Fresnos uit de provincie Granada.

"Bij Los Fresnos zijn we al 30 jaar specialisten in groene asperges, maar in 2020 zijn we ook begonnen met de teelt van knoflook op verzoek van onze leden. Dat was immers een product dat velen onder hen ook teelden. Sindsdien is ons areaal uitgebreid tot 55-60 hectare voor ongeveer 800.000 kilo."

"We hebben echter een aantal moeilijke oogsten gehad de voorbije jaren, soms door regen tijdens de oogst, soms door hitte, zoals vorig jaar, en dit jaar was vooral de droogte de oorzaak van de kleine kalibers en de weinige kilo's. Hier in Vega de Granada hebben we 30-40% minder opbrengst dan verwacht. Dat is best veel, maar het valt nog mee als we kijken naar andere teeltgebieden die echt een moeilijk seizoen draaien", vertelt Gustavo.

"De prijzen voor het tot nu toe verkochte product zijn hoog geweest, maar eigenlijk zouden ze wat moeten dalen, want zulke hoge prijzen zijn uiteindelijk voor niemand goed. Toch kunnen we natuurlijk niet ontkennen dat ze veel telers toelaten het gebrek aan kilo's te compenseren."

"Op dit moment liggen de prijzen voor het verpakte product, afhankelijk van de maatsortering en de variëteit, tussen €3 en €6 per kilo. De telers ontvangen tussen €2 en €3,50. Dat is een zeer goede prijs als we het vergelijken met andere seizoenen waarin de kiloprijs tussen €0,60 en €1,20 lag. De vraag is sinds begin november wat gedaald, misschien vanwege deze prijzen, maar uiteindelijk is knoflook een basisproduct dat niet door een ander kan worden vervangen. We denken dan ook dat de vraag wel weer zal aantrekken", zegt Gustavo.

Terwijl het verkoopseizoen vordert, wachten de knoflooktelers - net als de aspergetelers - op regen en kou. Beide zijn broodnodig voor een succesvol verloop van het volgende seizoen. "Op dit moment zijn we bezig met het planten van paarse knoflook voor de oogst van 2024. Onze telers hebben geprobeerd het areaal op peil te houden, maar er zijn percelen die niet konden worden ingezaaid omdat er (nog) geen waterbeschikbaarheid is toegezegd vanuit de overheid. We kunnen dus alleen maar hopen dat het gaat regenen, want anders wacht ons een nog complexer scenario dan dit jaar al het geval was."

"Tot de nieuwe oogst eraan komt, zullen er toch volumes ontbreken, waardoor import onvermijdelijk zal worden."

Voor meer informatie:
SCA Los Fresnos
Ctra. Chauchina-Romilla s/n
18339 Granada (Spanje)
Tel: +34 655 783 520
info@esparragoslosfresnos.es
https://esparragoslosfresnos.es

Publicatiedatum: