Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Franse uien kunnen profiteren van de situatie op de Europese markt"

Het Franse uienaanbod lijkt goed en voldoende voor de binnenlandse markt, maar de vraag vanuit andere Europese landen als Spanje en Italië, die onder de droogte hebben geleden, neemt toe.

Frankrijk doet het goed
"Ondanks een relatief koud voorjaar waren de weersomstandigheden voor de Franse uienoogst over het algemeen ideaal. Het areaal gele uien in Frankrijk is ten opzichte van dat van 2022 groter geworden en de opbrengsten zijn heel goed. Dit geldt voor alle teeltregio's, behalve die in het noorden van het land die in maart/april te kampen hebben gehad met een flink aantal late regenbuien.

De concurrenten in Noord-Europa, waaronder Nederland, bevinden zich in dezelfde situatie. De kwaliteit van de bollen is sterk beïnvloed vanwege het feit dat het onmogelijk was om in het voorjaar onkruid te wieden als gevolg van het vele regenwater dat er bleef vallen, de hoger dan gebruikelijke fusariumdruk en de natte oogstomstandig-heden.

Ondanks dit alles is het aantal geoogste partijen aanzienlijk hoger dan dat van vorig jaar: +15% in Beauce, bijvoorbeeld, dat daarmee net boven het 10-jarig gemiddelde ligt," legt de Federatie uit.

Franse uien kunnen profiteren van de situatie op de Europese markt
"In Nederland, het grootste uien telende land van Europa, steeg het areaal met 3,7% tot 37.940 ha. De oogst was minder dan gemiddeld, met – afhankelijk van de regio – een aantal grote kwaliteitsproblemen. Omdat veel uien vrij snel na het oogsten vanaf het veld zijn verhandeld, is de verwachting dat er sprake zal zijn van een tekort na de opslag."

"In Spanje hadden de oogsten in mei en juni te lijden onder ernstige droogte, iets dat een negatief effect had op de uiteindelijke opbrengsten. Aangezien de Spaanse markt een grote uienafnemer is, is de vraag groter dan het aanbod en blijven de prijzen ook op het hoogtepunt van het seizoen vrij hoog. Het warmere weer in Zuid-Europa heeft door een gebrek aan water geleid tot een jaar-na-jaar verkleining van het areaal."

"In Duitsland houden de problemen ten aanzien van de beschikbaarheid van water in Beieren en het oosten van het land in dat de opbrengsten – ondanks een vermeerdering van het areaal – gelijk zullen zijn aan die van 2022."

"In Polen is het areaal uien vermeerderd met 5%. Ondanks de bijzonder warme en droge weersomstandigheden hadden veel telers daar hun velden niet geïrrigeerd. Het gevolg hiervan was dat de opbrengsten kleiner waren dan gemiddeld. Dankzij de vele regenbuien in het zuiden van Polen konden over het geheel genomen echter toch nog goede opbrengsten worden behaald."

"In Groot-Brittannië gaan de meeste telers – terwijl de officiële cijfers een daling van 10% aangeven – uit van een vermindering het areaal met 6-8%. De opbrengsten variëren, maar zijn over het algemeen redelijk."

Biologische uien: situatie op de markt blijft stabiel
Het areaal biologische gele uien is stabiel, met goede opbrengsten, maten en kwaliteiten. De opbrengsten van biologische rode uien zijn enigszins gedaald, voornamelijk als gevolg van de koele lenteomstandigheden.

Verschillende velden ondervinden momenteel moeilijkheden bij de ontwikkeling van gewassen vanwege een gebrek aan zaden van meeldauwresistente rassen.

Voor meer informatie:
Fedepom
43 – 45 rue de Naples
75008 Parijs, Frankrijk
Tel. : +33 (0)1 44 69 42 32
[email protected]
www.fedepom.fr