Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pantiru Knoblauchkulturen & Saatguthandel

"De afzet van onze knoflook bleef deze zomer op een hoog niveau"

Het oogstjaar 2023 zal bij Pantiru Knoblauchkulturen in Lampertheim in Duitsland de geschiedenis ingaan als een zeer succesvol oogstjaar. "We hadden dit jaar weer een zeer warme zomer met weinig neerslag, wat eigenlijk al sinds 2017 het geval is. Half mei konden we de eerste verse knoflook oogsten: de koudegolf eind april/begin mei vertraagde de groei van de knoflook enigszins, waardoor de start van de oogst in vergelijking met andere jaren een week of twee werd uitgesteld", blikt algemeen directeur Konstanze Pantiru terug.

De rijke oogst stuitte ook op een tevredenstellende vraag, vervolgt de teler. "Normaal gesproken hebben we in juli een zomerdip als gevolg van de zomervakantie en regionale telers die hun oogst later binnenhalen. Dit jaar bleef de afzet van onze knoflook echter op een hoog niveau."


Verse, lokale knoflook

Knoflookteelt op 45 hectare
In 2016 werd in Lampertheim voor het eerst knoflook geteeld op ongeveer zes hectare. Twee jaar geleden werd het teeltgebied uitgebreid van 35 naar 45 hectare, legt Pantiru uit. De knoflook groeit en bloeit nu niet alleen op de hoofdlocatie in Lampertheim, maar ook op twee andere locaties in Baden-Württemberg en Rheinland-Pfalz. Pantiru: "Ongeveer 80-90% van onze oogst wordt als verse knoflook verkocht. De rest wordt gedroogd op de markt gebracht, maar dit komt nog steeds overeen met een totaal volume van ongeveer 20-40 ton." De lokale knoflook vindt zijn weg door heel Duitsland via de retail en groothandel.


Knoflookveld

Verkoop van stekjes en teelt van zoete aardappelen
Naast de verkoop van zelf geteelde knoflook is het gevestigde bedrijf ook gespecialiseerd in de kweek van jonge knoflookplanten en teelt van zoete aardappelen. "We zijn al vele jaren de exclusieve leverancier van de jonge planten van Planasa in Duitsland en brengen ongeveer tien verschillende knoflookplanten op de markt. We telen nu ook zoete aardappelen van het ras Beauregard op ongeveer vijf hectare. Dit gewas groeit en gedijt ook bijzonder goed in onze regio", legt Pantiru uit.

Het bedrijf ziet nog steeds groeipotentieel voor de Duitse knoflookteelt. "Als we kijken naar de lage zelfvoorzieningsgraad, denk ik dat het onderwerp regionaliteit nog lang niet is afgehandeld." Ze wijst echter ook op de uitdagingen, vooral de kostenstijgingen, in de teelt. "We hebben vorig jaar slechts een marginale prijsstijging kunnen realiseren, maar we zijn tevreden met de telersprijzen. Hoewel je heel goed moet rekenen, doen we het vrij goed in vergelijking met andere groenteteeltgebieden. Wat dat betreft hebben we een goede, stabiele niche gevonden."

Voor meer informatie:
Konstanze Pantiru
Pantiru Knoblauchkulturen GbR & Saatguthandel
In den Gärten 5
D-68623 Lampertheim, Duitsland
Tel: +49 (0)6206 1556140
Ciprian Pantiru: +49 (0)173 1065833
Konstanze Pantiru: +49 (0)174 4678858
pantiru.ciprian@t-online.de
www.pantiru-knoblauchkulturen.de

Publicatiedatum: