Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prijzen beginnen te dalen

Prijsontwikkeling uien in Oekraïne

Sinds 11 december is er een neerwaartse prijstrend waargenomen op de uienmarkt in Oekraïne, aldus analisten van EastFruit. De belangrijkste reden voor de prijsdaling was de afgenomen vraag en het verbeterde aanbod, wat eerdere waarschuwingen voor een mogelijk dreigend overaanbod deels bevestigde.

Sinds het begin van de week zijn de uienprijzen in Oekraïne met gemiddeld 16% gedaald. Op 15 december 2023 verkochten Oekraïense telers gele uien tegen € 0,24-0,37 per kg. Telers zijn vanwege een merkbare daling van de vraag als gevolg van eerdere prijsstijgingen gedwongen om de prijs te verlagen. Tegelijkertijd gaat de kwaliteit van de bewaaruien snel achteruit, wat nog een reden is waarom telers haast met de afzet maken.

In 2023 zijn veel telers zonder ervaring met uien in dit segment gestapt. Bovendien verhuisde de uienteelt naar regio's waar de weersomstandigheden voor dit gewas niet optimaal zijn; weg uit het zuiden van Oekraïne, dat lijdt onder de vernietiging van velden en infrastructuur door Rusland. Uien die in koelere en vochtigere regio's worden geteeld moeten na de oogst vaak extra worden gedroogd en de nieuwkomers beschikken meestal niet over de juiste voorzieningen, wat gevolgen heeft voor de kwaliteit en de bewaarbaarheid.

De telers die uien van hoge kwaliteit in voorraad hebben geven er de voorkeur aan om ze niet te verhandelen, omdat ze de prijzen als extreem laag beschouwen. Dit is niet het geval, in lokale valuta zijn de uienprijzen momenteel de op één na hoogste ooit en in dollars de op twee na hoogste.

Alleen in 2022 waren de prijzen erg hoog en de enige reden daarvoor was de Russische invasie en bezetting van belangrijke zones waar uien worden geteeld. Daarom zetten Oekraïense telers in 2023 uien af tegen een prijs die twee keer zo hoog was als nu.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: