Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nepal vraagt India om uienexport

In het kielzog van het Indiase exportverbod op uien heeft de Nepalese regering aangekondigd dat ze van plan is een formeel verzoek bij haar zuiderburen in te dienen voor de levering van dit basisproduct. Door het verbod, dat komt op het moment dat India, in de aanloop naar de nationale verkiezingen van volgend jaar, de binnenlandse prijzen probeert te stabiliseren hebben Nepalese consumenten moeite om uien te vinden, waardoor de prijzen zijn gestegen tot wel € 1,37 per kg.

De recente Indiase exportbeperkingen, die ook gelden voor tarwe, rijst en suiker, zullen waarschijnlijk een onevenredig grote invloed op Nepal hebben, een land dat voor zijn uienvoorziening sterk afhankelijk is van India. Het domino-effect van een verstoring van de Indiase uienmarkt is dan ook sterk voelbaar in Nepal, wat leidt tot aanzienlijke prijsstijgingen op de lokale markten.

Terwijl de Indiase regering heeft bepaald dat de export van uien per geval kan worden toegestaan, afhankelijk van het formele verzoek van de ontvangende regering, zijn Nepalese ambtenaren ook begonnen met het onderzoeken van alternatieve importmogelijkheden. De beperkte houdbaarheid van uien maakt grootschalige import uit andere landen dan India wel tot een uitdaging.

In de tussentijd heeft het verbod geleid tot een toename van smokkelactiviteiten aan de grens tussen beide landen. In het weekend onderschepte de politie in het district Kavrepalanchok zeven voertuigen met 16 ton uien die vermoedelijk illegaal, met verouderde facturen, waren geïmporteerd. De in beslag genomen goederen zijn sindsdien doorgestuurd naar het Department of Revenue Investigation voor verder onderzoek.

Ondanks het verbod meldde de Kalimati Fruit and Vegetables Market, de grootste groothandelsmarkt van Nepal, zondag 20 ton uien te hebben ontvangen. De herkomst van deze uien blijft onduidelijk en er wordt gespeculeerd dat het oude voorraden of gesmokkelde producten zijn.

Met het oog op deze uitdagingen heeft de Potato-Onion Import-Export and Wholesaler Association de regering opgeroepen om in te grijpen en het bevoorradingssysteem te stroomlijnen. De voorzitter van de vereniging, Mohan Baniya, heeft gewaarschuwd voor een mogelijk verlammend tekort als het probleem niet snel wordt aangepakt.

Ondertussen heeft het ministerie van Handel onthuld dat er geen concrete pogingen zijn gedaan om uien uit alternatieve bronnen zoals China of Pakistan te importeren, ondanks verzoeken van handelaren. Hoewel er Chinese uien verkrijgbaar zijn, geven Nepalese consumenten over het algemeen de voorkeur aan de smaak van Indiase uien en zijn ze bereid er een meerprijs voor te betalen.

In het afgelopen fiscale jaar importeerde Nepal 180.190 ton uien uit India, met een waarde van € 459 mln.

Bron: Kathmandu Post

Publicatiedatum: