De overheidsinterventie van het aankopen van kharif-uien en het tegelijkertijd afvoeren ervan heeft de gemiddelde retailprijzen met 30% en de groothandelsprijzen met 35% verlaagd in de afgelopen maand. Gezien de trend van dalende prijzen en de korte houdbaarheid van de zomeroogst, zou de overheid kunnen overwegen om het exportverbod op een gecontroleerde manier op te heffen, aldus functionarissen.

Bronnen in de uienhandel zeiden dat ze door overheids-functionarissen zijn geïnformeerd dat de overheid de export door overheidscoöperaties zou toestaan. Tot nu toe hebben centrale instanties ongeveer 25.000 ton kharif-uien van telers ingekocht en deze zijn tegelijkertijd afgevoerd omdat ze niet kunnen worden opgeslagen. Ambtenaren zeiden dat het verbod op export en marktinterventies het gewenste resultaat hebben opgeleverd, aangezien de gemiddelde retailprijzen deze week zijn gedaald.

In een poging om marktprijzen te stabiliseren en binnenlandse beschikbaarheid te garanderen, heeft de Indiase overheid 25.000 ton kharif-uien ingekocht. Het inkoopproces maakt deel uit van een breder initiatief om een buffervoorraad te creëren om de uienvoorraad te beheren en prijsschommelingen te beteugelen.

Bron: bnnbreaking.com