Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Balle Bros

Goede start uienoogst in Nieuw-Zeeland

Voor Balle Bros is het groeiseizoen van de uien op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland normaler verlopen dan de afgelopen twee jaar. Voldoende regen heeft voor mooie vroege uien gezorgd.

“Sinds eind december liggen de vroege exportrassen te drogen op het veld. Er worden goede weersomstandigheden voorspeld tot halverwege januari, dus dat wordt een goede start van de oogst. We verwachten voldoende volumes voor export naar alle markten vanaf februari”, zegt Simon Vale van Balle Bros.

“De voorspelling rond het El Niño weerfenomeen lijkt echter uit te komen, dus dit kan de opbrengst van de later rijpende rassen beïnvloeden. Zoals altijd duimen we voor een vlotte afronding van de oogst om de loodsen met goede kwaliteit uien te kunnen vullen.”

Door voorspelde tekorten en de eerder dan geplande afronding van de oogst in Europa en Noord-Azië zullen de Nieuw-Zeelandse uien weer in trek zijn in het exportseizoen 2024.

Hoewel de vraag naar verwachting goed zal zijn, zullen de problemen in de Rode Zee de verzending vanuit down under naar Europa aanzienlijk beïnvloeden, want ruim twee derde van de Nieuw-Zeelandse en Australische uien voor Europa gaan normaal gesproken door het Suezkanaal. Rederijen die om Kaap de Goede Hoop varen rekenen een extra toeslag aan van ongeveer $ 1.500 per container en de reis duurt 12-14 dagen langer.

“We hopen dat de Nieuw-Zeelandse regering het onlangs onderhandelde vrijhandelsakkoord met de EU ratificeert in dit eerste kwartaal van 2024. Eenmaal geratificeerd zal de invoerheffing voor Nieuw-Zeelandse uien dalen van 9,6% naar nul. Daarmee zetten we ons op gelijke voet met andere exportlanden in Zuid-Amerika en Afrika.”

Ondanks de mogelijke uitdagingen met het weer en de verzending, zijn ze er bij Balle Bros van overtuigd dat ze goede kwaliteit uien kunnen leveren aan de vele afzetmarkten in Europa en Azië.

Voor meer informatie:
Simon Vale
Balle Bros. Exports Ltd.
Tel: +64 9 2370898 (Nieuw-Zeeland)
[email protected]
www.ballebros.co.nz

Publicatiedatum: