Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oezbeekse uienprijzen nu lager dan tijdens oogsttijd

De groothandelsprijzen voor uien op de Oezbeekse markt liggen momenteel gemiddeld bijna drie keer lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Bovendien zijn er tot nu toe absoluut geen aanwijzingen voor een stijging. Sterker nog, sinds oktober 2023 zijn de groothandelsprijzen voor uien in Oezbekistan met 18% gedaald. Door de grote uienexport en een scherpe toename van de ladingen naar EU-landen in december 2023 kan een dergelijke prijsdaling door maar één ding worden verklaard: er is gewoon te veel product op de markt!

Hoewel het nog drie hele maanden duurt voordat het 1 april is gelooft de meerderheid van de marktdeelnemers in een sterke stijging van de uienprijzen tegen die datum en 19% van hen is ervan overtuigd dat de prijzen zullen verdubbelen. Wat Oezbekistan betreft verwachten marktdeelnemers prijzen van rond de € 0,21 per kg op groothandelsniveau en optimale prijzen van rond de € 0,32 per kg.

Maar om een prijs van € 0,21 per kg in Oezbekistan tegen april te bereiken moeten de uienprijzen met 62% stijgen. Hoewel een dergelijk scenario niet helemaal onrealistisch is, wijst de volledige afwezigheid van prijsstijgingstrends nu op de moeilijkheid daarvan. Bovendien is er niet veel tijd meer voordat de nieuwe oogst in Oezbekistan begint.

In augustus 2023 beschreven analisten van EastFruit waarom een stijging van de uienprijzen in Oezbekistan mogelijk niet gerealiseerd wordt. Sindsdien hebben zich een aantal gebeurtenissen op de wereldwijde uienmarkt voorgedaan, waardoor de marktomstandigheden aanzienlijk verbeterden. En dat is goed nieuws, want een sterke prijsdaling is tot nu toe vermeden. Het overschot aan uien blijft wel druk op de Oezbeekse markt uitoefenen en er is steeds minder tijd om af te zetten, omdat de nieuwe oogst behoorlijk groot kan uitpakken.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: