Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Resultaten Maxstim Agriculture+ in aardappelen

Maxstim, een Brits bedrijf, is een wetenschappelijk gedreven, organisatie die een reeks complexe biostimulanten ontwikkelt. Complex betekent in dit geval dat de producten zeer compleet zijn en ontworpen zijn om door de symbiotische effecten het beste van elk ingrediënt aan de planten te geven. De Maxstim-producten, met volledig natuurlijke ingrediënten, verbeteren de prestaties van planten en gewassen en verminderen tegelijkertijd de behoefte aan milieubelastende gewasbeschermingsmiddelen. Planten worden weerbaarder en kunnen daardoor veel beter tegen verschillende soorten stresssituaties.

Aardappelproeven
In de afgelopen twee jaar heeft Maxstim veel proeven uitgevoerd met verschillende aardappelrassen in Groot-Brittannië met behulp van Maxstim Agriculture+.

Agriculture+ is een complexe biostimulant met een breed scala aan bioactieve componenten, waaronder unieke bioflavonoïden en polyfenolen. Hierdoor ontstaat o.a. een betere wortelontwikkeling en vroege groei.

Onder de geteste rassen bevonden zich zowel tafelaardappelen als frietaardappel. Ook zijn er proeven gedaan met zowel voorgekiemde als ongekiemde aardappelen.

Het grote aantal onderzoeken heeft geresulteerd in een grote hoeveelheid interessante en betrouwbare data.

De proeven hebben de volgende effecten aangetoond:

  • Verhoogde verkoopbare opbrengst, waardoor boeren een hoger inkomen per hectare krijgen.
  • Een groter aantal knollen die meer de gewenste maten hebben
    Ongekiemde en gekiemde aardappelen groeien even succesvol
  • Een betere schilkwaliteit (een belangrijk kwaliteitsaspect, zeer interessant voor bijvoorbeeld de Fresh Pack-industrie)
  • Minder ziekten/incidenten door weerbaardere planten

Productiviteit
De gemiddelde opbrengststijging over de proeven in 2022 bedroeg 3,2 ton, wat neerkomt op een gemiddelde stijging van bijna € 600 per hectare, na de kosten van de behandeling. Maxstim heeft jaar na jaar een aanzienlijke stijging van de opbrengst van aardappelgewassen aangetoond.

In Nederland hebben we in 2023 in een proef op Tholen 6,0 ton extra per hectare (+15%) gezien, wat volgens de boer een nog grotere stijging betekent (ruim € 1.200 na aftrek behandelingskosten).


Proefgegevens uit 2022

Grootte van de knol
In de proeven in 2022 werd heel duidelijk dat de inzet van Maxstim Agriculture+ helpt om meer aardappelen in een gunstiger maat te krijgen. Dit is zowel van belang voor tafelaardappelen als voor chips- en frietaardappelen.

Proefgegevens uit 2022

Schilkwaliteit
Eén van de kwaliteitsaspecten die echt verbetert is de schilkwaliteit, wanneer Maxstim Agriculture+ direct bij het planten in de voor wordt toegepast. Dit is uiteraard erg belangrijk voor de versverpakkingsindustrie, waar de visuele uitstraling één van de belangrijke aspecten is. Ook zal het het selectieproces in de verpakkingsfase makkelijker verlopen.

Minder ziekte-incidenten
Maxstim-producten maken planten sterker en veerkrachtiger, een zeer belangrijk onderwerp dat steeds belangrijker zal worden in een wereld waar steeds minder chemicaliën kunnen worden gebruikt. Bij aardappelen, net als bij veel andere gewassen, laat het gebruik van Maxstim zien dat planten gezonder blijven en dat de gewassen minder stressincidenten zullen vertonen. Onderstaande informatie onderstreept dat duidelijk:

"Over het geheel genomen is het duidelijk dat de effecten van de Maxstim-behandelingen bij aardappelen een groot effect hebben op de plantgezondheid, kwaliteit en productiviteit. De akkerbouwer zal een winstgevender gewas hebben. Een duidelijk bewijs van het feit dat het gebruik van Maxstim Agriculture+ de weg vooruit is naar een duurzamere en zowel winstgevendere voedselproductie", constateert Oscar Rietkerk

Voor meer informatie:
Oscar Rietkerk
Mob: 06-15941946
[email protected]
www.maxstim.com

Publicatiedatum: