Op donderdag wijten handelaren de escalerende uienprijzen, die op de lokale markten zijn opgelopen tot 240 Rs per kilo, aan het exportverbod van buurland India. Deze prijsstijging heeft een economische impact op consumenten die al te maken hebben met inflatie. Retailers wijten de steile prijzen aan de aanzienlijke export, waardoor consumenten hoge prijzen moeten betalen voor deze essentiële groente.

Sheikh Muhammad Shah Jahan, voorzitter van de Groothandelsvereniging voor Groenten, heeft zijn bezorgdheid geuit over de consumenten die getroffen zijn door deze stijgende uienprijzen. Hij benadrukte dat veel consumenten, die al te maken hebben met inflatie, hun aankopen van uien verminderen om hun dagelijkse uitgaven te beheren. In een interview met een particulier nieuwsstation onthulde hij dat na het exportverbod van India, Pakistaanse exporteurs de kans grepen, wat resulteerde in een plotselinge lokale prijssprong van Rs 120-140 naar Rs 160-180 vanwege grote aankopen. De prijzen zijn sindsdien blijven stijgen als gevolg van de bloeiende export.

Ondanks beweringen over een uientekort, wees Shah Jahan op de overvloedige uienoogst dit jaar. Hij benadrukte het ongelukkige scenario waarin burgers lijden onder hoge prijzen, terwijl de buitenlandse valutabehoeften van het land voorrang krijgen.

[Rs 100 = €0,33]

Bron: dailytimes.com.pk