In januari is de handel in aardappelen over het algemeen rustiger dan normaal, volgens salesmanager Torben Sander van de Neuenkirchener Heidekartoffel Handelsgesellschaft. "De afzet aan schoolkantines en buurtcatering gaat wel door. Het is echter rustiger dan in het voorjaar of de zomer. Niettemin zijn basisvoedingsmiddelen zoals aardappelen en uien natuurlijk altijd nodig. In de laatste oogstmaanden was het te nat, waardoor veel gewassen slecht werden. Rode uien zijn momenteel zeer schaars, dus de vraag is dienovereenkomstig groot. Gelukkig kunnen we voor dit product terugvallen op verschillende telers uit heel Duitsland. Dus de aanvoer is ook in orde. De prijs voor rode uien is echter minstens 50% hoger dan in voorgaande jaren."


CEO René Riggers en salesmanager Torben Sander (rechts) op hun stand op de groothandelsmarkt in Hamburg

Gebrek aan grote maten - voortdurend stijgende prijzen
NH verkoopt momenteel gele uien uit Duitse en Spaanse teelt, waarbij de mildere variëteit uit Spanje meer in trek is. "Desondanks zijn de prijzen voor beide origines vrij hoog, wat ook deels te wijten is aan het kleinere oogstvolume. In de groothandel zijn vooral de grote kalibers vanaf 70+ in trek, terwijl in de retail kalibers van 35 tot 50 mm worden gekocht. De grote uien ontbreken echter simpelweg. Veel bedrijven in Spanje willen de uien nog niet verkopen, omdat ze wachten op hogere prijzen. De prijzen stijgen dus momenteel gestaag. Ze stijgen ook omdat de vrachtkosten rond Kerst enorm stegen, omdat er dan ook grote volumes citrus uit Spanje komen. Normaal gesproken dalen de prijzen na Kerst weer, wat dit jaar niet het geval is. Ze blijven stijgen." De prijs ligt rond de € 25 per 25 kg.

Over het algemeen goed zakelijk jaar 2023
De kersthandel is niet meer zo groot als zo'n 10 jaar geleden. "Klanten kochten toen niet zo doordacht als tegenwoordig. Kerstvieringen vinden nog steeds plaats, maar niet meer op grote schaal. Door de kerstmarkten kunnen nog diverse verkopen worden gerealiseerd, wat echter nauwelijks merkbaar is in de totale verkoop. Al met al hebben we een naar verwachting goed jaar gehad. De zomer was sterk, de winter eerder rustig. We zijn tevreden." Neuenkirchener Heidekartoffel verkoopt ook sjalotten uit Frankrijk. "In vergelijking met uien zijn sjalotten eerder een nicheproduct. Er is interesse, maar het afzetvolume is lang niet vergelijkbaar met dat van uien."

Goede aardappelprijzen voor telers en handelaren
Terugkijkend kende het belangrijkste product, aardappelen, ook een zeer goed jaar. "Onze telers hebben in 2023 goed geld gekregen voor hun aardappelen. Dat zal ook in 2024 het geval zijn. De prijsstructuur is zo opgezet dat zowel de telers als wij met de aardappelen geld kunnen verdienen. Het is ook belangrijk voor ons om een eerlijke regeling met onze telers af te spreken." Het grootste deel van de aardappelen wordt betrokken uit de Lüneburger Heide, Niedersachsen en Schleswig-Holstein. "Onze klanten zijn te vinden tot aan de Deense en soms ook tot aan de Poolse grens. We hebben een teeltbedrijf en werken samen met telers die op grote schaal aardappelen telen, dus we zijn niet afhankelijk van import of bovenregionale producten."

"Het is opvallend dat we met geschilde aardappelen een ongelooflijk grote stap voorwaarts hebben gemaakt. Dit komt enerzijds doordat we zeer sterk vertegenwoordigd zijn in de buurtcatering. Anderzijds komt het doordat veel klanten, die vroeger eerder een zak aardappelen kochten, nu meer het geschilde product kopen. Tenslotte ontbreekt in de keukens ook steeds meer het personeel voor het schillen. Dit is zowel een nadeel als een voordeel voor ons. Aangezien we de aardappelen echter zelf kunnen telen, verwerken en vermarkten, zijn de voordelen natuurlijk groter." Van de geschilde aardappelen kunnen ze ongeveer 50% meer afzetten dan van de klassieke aardappelen in zakken.

De teelt van de aardappelen vindt plaats in de regio Uelzen, waar ze ook direct worden verwerkt. "De teelt is zeer duurzaam, omdat de transportroutes relatief kort zijn en er ter plaatse grote bewaarmogelijkheden zijn. Dit geeft ons toegang tot een centrale logistiek, waarmee we de aardappelen naar heel Duitsland kunnen leveren, of het nu Berlijn, Hannover, Hamburg, etc. is."

Voor meer informatie:
Torben Sander
Neuenkirchener Heidekartoffel Handelsgesellschaft mbH
Groothandelsmarkt Hamburg, Gang B - Stand 63-66
Banksstraße 28
20097 Hamburg, Duitsland
Tel.: +49 (0) 40 33 51 98
bestellung@dienh.de
https://die-nh.de