Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De verpakkingsindustrie is in verkenningsmodus wat leidt tot groei"

Het huidige verpakkingslandschap is misschien niet stabiel, maar er is geen reden tot bezorgdheid, want er is groei in het vooruitzicht, stelt Marta Paprocka, marketingmanager van de Poolse verpakkingsfabrikant Silbo. "De verpakkingsindustrie is in verkenningsmodus, en verkennen leidt tot groei. Dit proces is gaande en is nog niet afgelopen, dus we moeten wachten op het resultaat en op stabilisatie. Kenmerkend is de focus op ecologische aspecten. We zien duidelijk dat fabrikanten zich richten op mono-materiaal oplossingen en plastic vervangen door papier. Deze trend lijkt zich door te zetten naarmate het recyclingregime strenger wordt."

Terwijl veel bedrijven de handel zien vertragen in de kerstperiode, was dit niet het geval voor de verpakkingsindustrie, legt Paprocka uit. "Feestdagen worden altijd geassocieerd met een lichte vertraging, maar vooruitziende klanten in de groente- en fruitsector boeken hun verpakkingsaankopen ruim van tevoren. We plannen de productie echter zo flexibel mogelijk. Als ik het afgelopen jaar zou moeten samenvatten, was het een jaar waarin voorzichtigheid het kernwoord was. Klanten in Europa legden geen voorraden aan van verpakkingen, vanwege de opschorting van wettelijke richtlijnen voor het verpakken van groenten en fruit."

Volgens Paprocka is de reductie van plastic nog steeds een lopend proces voor fabrikanten. "De trends die we momenteel moeten volgen, werden vorig jaar al onthuld: het minimaliseren van plastic, het vervangen van plastic door natuurlijke materialen en het minimaliseren van het gewicht van verpakkingen. Er is dit jaar ook iets nieuws. Het Europese parlement zal alle eco-labeling verifiëren als onderdeel van de strijd tegen greenwashing. Daarom is het nodig om specifieke acties te ondernemen die je niet alleen kunt beweren, maar ook bewijzen, zoals het meten van de CO2-voetafdruk van verpakkingen, het gebruik van alleen gecertificeerde grondstoffen en het voorleggen van garanties voor recyclebaarheid of composteerbaarheid."

"Binnenkort zullen we de meting van de CO2-voetafdruk van onze verpakkingen publiceren. We waren ons hier al op aan het voorbereiden in 2023, nu is het tijd om het te delen met onze klanten. We werken nog steeds aan de certificering van de volgende versies van onze verpakkingen en we verwachten dit jaar nog meer gecertificeerde verpakkingen aan te bieden", stelt Paprocka. "We willen ook onze activiteiten op het gebied van verpakkingen voor snacks en snoepgoed, droge producten, gemaksmaaltijden en non-food producten uitbreiden. Onze belangrijkste activiteit is nog steeds verpakkingen voor groenten en fruit, maar we zijn zeker van plan om andere sectoren te betreden."

Het wordt een spannende week voor Silbo, nu het team naar Berlijn vertrekt. "Fruit Logistica is al meerdere jaren de belangrijkste beurs voor ons en we bereiden ons er zeer intensief op voor. Vorig jaar ontvingen we veel positieve reacties, onze stand werd door veel mensen bezocht. Tijdens de beurs zullen we nieuwe verpakkingen voor groenten en fruit presenteren, die de markt kunnen veranderen en het verpakkingssysteem voor veel klanten kunnen vereenvoudigen. Van Fruit Logistica komen we altijd terug met het gevoel dat het de moeite waard was", besluit Paprocka.

Silbo is standhouder op de Fruit Logistica: hal 21, stand E-22.

Voor meer informatie:
Marta Paprocka
Silbo
[email protected]
www.silbo.pl
www.silbopackaging.com

Publicatiedatum: