Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lindert Moerdijk, MSP Onions:

"Het excuus van een mindere kwaliteit door een moeilijk groeiseizoen moet verleden tijd zijn"

Tholen - De berichtgeving over de uienmarkt op deze site was de afgelopen weken wat somber van toon. Lindert Moerdijk, zelfbenoemd rasoptimist, ziet het positief in. "Er gaan zeker geen gigantische volumes weg, maar dat is met de 15.000 ton uien die we nog wekelijks te exporteren hebben ook niet nodig. Bovendien zijn er in heel Europa tekorten. Alleen lijkt het wel of alleen de boeren zich dat dit jaar realiseren."

"Het punt is vooral dat we in Nederland een wekelijkse sorteercapaciteit hebben van zo'n 40.000 ton. Dat komt erop neer dat er nogal wat mensen tijd en capaciteit overhouden. Maar we zullen het wel als sector samen moeten doen. Een teler moet geld verdienen en een verpakker ook, daar ligt onze toekomst. Persoonlijk vind ik de uitgangspositie veel positiever dan vorig jaar. Afrika is langer doorgegaan dan we gewend zijn en koopt ook nu nog mede door de vroege Ramadan. De voorraden bij de verwerkers in Europa zijn veel lager dan vorig jaar. MSP Onions heeft in januari 37% meer binnen Europa geƫxporteerd. Aangezien Europa de motor van onze tweede seizoenshelft is, zien wij dan ook uit naar de komende weken", vervolgt Moerdijk.

"Wel is de kwaliteit van de uien dit jaar een aandachtspunt. Echt goede uien moet je gewoon met een lampje zoeken. Gevolg van de kwaliteitsproblemen is dat we een groot prijsverschil zien tussen de goede en slechte uien. De industrie houdt de onderkant van de prijs op niveau, dan moeten wij als verpakkers gewoon naar hogere baalprijzen."

"Toen we aan het begin van het seizoen de kwaliteitsproblemen aan zagen komen, hebben we direct geschakeld door innovatieve oplossingen door te voeren in het productieproces, denk aan de robot die de afstaarter reinigt en de Dividers van Flikweert Vision die kluiten en stenen uit de productstroom halen. Hierdoor hebben we in de productie geen last van de kwalitatief mindere partijen. Daarnaast zien klanten dit jaar al heel vroeg het verschil tussen de traditionele verwerkers en onze geprogrammeerde kwaliteit. Iets waar we als bedrijf echt trots op zijn. Klanten kunnen garanderen dat het goed is: inwendig, uitwendig, maat en zelfs gewicht per ui! Voor dit kwartaal staat er een uitbreiding gepland in extra capaciteit om big bags te vullen. Verder hebben we de software van Eqontrol in onze fabriek verder doorontwikkeld, waardoor de weinige operators nu zelfs tijd over hebben. "

Aankomende week staat MSP Onions op de Fruit Logistica (hal 27 - E64). "De beurs blijft een laagdrempelige en efficiƫnte manier om veel klanten en relaties te ontmoeten. Vorig jaar is hier veel business uitgekomen. We hopen dit jaar vooral ook de Nederlandse en Europese retailers te spreken die voor de toekomst op zoek zijn naar de beste kwaliteit uien en speciale maatsorteringen."

Het team MSP Onions met Lijn Moerdijk, Albert Vonk, Lindert Moerdijk en Jacco Weststrate tijdens de Fruit Logistica 2023

"In het bijzonder (Oost-)Europese leveranciers van supermarkten en groothandels die op zoek zijn naar een onderscheidend, kwalitatief en duurzaam eindproduct. "Het excuus dat de kwaliteit van het eindproduct minder is door een moeilijk groeiseizoen moet verleden tijd zijn, bij MSP is de kwaliteit altijd goed!"

Voor meer informatie:
Lindert Moerdijk
MSP Onions
Hertenweg 32a
4455 TL Nieuwdorp
[email protected]
www.msp-onions.com