De prijzen van Indiase knoflook zijn fors gedaald met Rs 150 per kg door een toename van lokale leveringen, die samenvallen met de nieuwe oogst van het seizoen. Deze prijsdaling heeft positieve verwachtingen opgewekt voor lucratieve exportovereenkomsten met grote importeurs zoals Indonesië, Thailand, Maleisië en Bangladesh.

Op de Choithram Mandi is de groothandelsprijs van knoflook gedaald tot Rs 100-200 per kg, een scherp contrast met het tarief van Rs 300-350 per kg slechts een week geleden. Knoflookexporteur Rohit Jain: "Export draait allemaal om concurrentie op prijs. In december waren de knoflookexporten verminderd vanwege hogere prijzen, maar nu, met de dalende prijzen, verwachten we betere buitenlandse bestellingen."

De dagelijkse aankomst van knoflook op de Choithram-markt is gestegen tot ongeveer 10.000 zakken, vergeleken met 1.000 zakken eind januari. Handelaren verwachten dat het aanbod van knoflook voor het nieuwe seizoen de komende weken verder zal toenemen als gevolg van de hogere productie en de uitbreiding van de teeltgebieden.

Mandsaur en Neemuch in Madhya Pradesh, die meer dan 80% bijdragen aan de nationale export, blijven de voornaamste teeltgebieden en exporteurs van knoflook.

[Rs 100 = €1,10]

Bron: timesofindia.indiatimes.com