De Oostenrijkse markt voor consumptieaardappelen is de maand februari zonder grote veranderingen begonnen. De vraag in de Oostenrijkse retail lag de laatste tijd op het gebruikelijke lage seizoensgebonden niveau. Hier en daar zorgen reclamecampagnes voor een stijgende afzet. Tot nu toe hebben Oostenrijkse retailers de vraag grotendeels kunnen dekken met binnenlandse consumptieaardappelen. De voorraden slinken echter snel en de eerste marktspelers zullen waarschijnlijk al eind februari hun afzet hebben afgerond. Om een continue aanvoer te garanderen, schakelen retailers steeds vaker over op geïmporteerd product uit Frankrijk en Duitsland. Primeur aardappelen uit Egypte worden ondertussen ook in overweging genomen om het assortiment aan te vullen.

De prijzen voor consumptieaardappelen uit Oostenrijk zijn de laatste tijd stabiel tot stijgend. In Opper-Oostenrijk bijvoorbeeld werden de prijzen de afgelopen week verhoogd tot €52/100kg. In Neder-Oostenrijk lagen de prijzen voor consumptieaardappelen aan het begin van de week nog meestal op €45/100 kg. Ook in Neder-Oostenrijk worden de komende weken lichte verhogingen voor bewaarkosten verwacht.

Rustige export
De Oostenrijkse uienmarkt is goed. De prijzen hebben zich gestabiliseerd op het niveau van vorige week, hoewel de ondergrens iets hoger is. Op de thuismarkt zorgen de vakanties en drukte in de skigebieden voor een stijging van de afzet. Prijsverhogingen op de Oostenrijkse markt kunnen slechts in beperkte mate worden gerealiseerd. De export is opnieuw gedaald, maar de haalbare exportprijzen zijn nog steeds tevredenstellend. Aan het begin van de week lagen de prijzen voor middelgrote uien, schoongemaakt en gesorteerd in kratten, meestal tussen €45 en €49/100 kg. Er werd veel minder betaald voor kleine uien en partijen van lagere kwaliteit en meer voor grote uien.

Wortelmarkt blijft stabiel
De situatie op de Neder-Oostenrijkse wortelmarkt is onveranderd ten opzichte van de afgelopen weken. Het aanbod houdt gelijke tred met de stabiele vraag. Er is sprake van een overzichtelijke export. De prijzen zijn nog steeds niet veranderd. Aan het begin van de week lagen de prijzen voor wortelen in zakken van 5 kg afhankelijk van de kwaliteit, meestal tussen €55 en €60/100 kg. Gezien het krappe aanbod wordt verwacht dat de prijzen de komende weken zullen stijgen.

Bron: LKÖ