Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rassen beoordeeld en verwerkt voor Uireka-zaaiuirassenlijst

Zaterdag 10 februari werden de uien verwerkt voor de Uireka-zaaiuirassenlijst, uitgevoerd door UIKC. "Van elk ras per locatie wordt na de oogst een kuubskist gevuld om verwerkt te worden over een praktijk sorteerlijn bij JWK Onions te Kruiningen. Dit bootst het beste het proces na, wat er met de uien van een teler ook gebeurt", vertelt Luc Remijn van het UIKC.


Verwerking van 19 rassen Schoonloo (Drenthe) en 21 rassen Biddinghuizen (Flevoland)

"Veel onderzoek gebeurt via een kort klein verwerkingslijntje, maar in dit rassenonderzoek wordt al jaren gebruikgemaakt van een grote sorteerlijn. Bij het lezen wordt alleen de “niet uien” tarra verwijderd. Rot, bacterie en dergelijke gaan allemaal mee in de kleine (zwarte veilingkistjes) die gebruikt worden voor de beoordeling. Elke ras wordt verticaal op een pallet gezet om de invloed van luchtstormen te nivelleren. Immers de bovenste kist droogt altijd meer uit. Elk ras per locatie heeft een specifiek nummer dat op de beoordelingskistje wordt aangebracht. Volgens het protocol moet binnen een week de beoordeling plaatsvinden door uieninkopers. De maatsortering van alle rassen is hetzelfde. De bovenmaat en ondermaat wordt bij het verwerken eruit gehaald."

Op 14 februari zijn voor het rassenonderzoek de rassen van de proeflocatie in Schoonloo (Drenthe) en Biddinghuizen beoordeeld. De uien worden door uieninkopers van onder andere Monie, MSP, sorteerbedrijf D'Hont, PPA, Waterman, Peter vd Velde beoordeeld. Per locatie uieninkopers die in dat gebied (Colijnsplaat-Schoonloo) actief zijn. De onafhankelijke uienspecialisten gaven 19 rassen uit Schoonloo en 25 rassen uit Colijnsplaat cijfers voor hardheid, huidvastheid, vorm, uniformiteit en kleur. Ook is tijdens de beoordelingsbijeenkomst op proefboerderij Rusthoeve de hoeveelheid tarra bepaald.

Afgelopen groeiseizoen 2023 heeft UIKC, in opdracht van Uireka, voor het derde jaar rassenonderzoek uitgevoerd op zandgrond en wel met 19 verschillende rassen. Deze rassen zijn door de zaadbedrijven zelf aangemeld en worden volgens een vast protocol onderzocht. “Een aantal op zand geteelde uiten bleken wat dun in de huid te zitten, maar de kwaliteit van deze uien valt zeker niet tegen”, aldus onderzoekster Dominique Cammaert en onderzoekscoördinator Luc Remijn van UIKC. De 21 rassen van Biddinghuizen zijn dit jaar vervroegd verwerkt en beoordeeld in verband met Fusarium. De uitwendige kwaliteit zoals huidvastheid en hardheid waren nog prima.

Vijf dagen voorafgaand aan de beoordelingsbijeenkomst zijn de uien verwerkt op een professionele sorteerlijn van JWK Onions. Na het beoordelen konden de deelnemende zaadbedrijven de rassen onder nummer bekijken en ook zien hoe hun eigen ras(sen) scoorde(n).

Aansluitend worden bij UIKC nog metingen uitgevoerd om onder andere het drogestofgehalte, de eenkernigheid, inwendige gebreken en kwaliteitsaspecten te bepalen. Ook wordt machinaal de hardheid (drukstaafmethode) gemeten en de opbrengst vastgesteld. Al dit cijfermateriaal wordt gebruikt voor het samenstellen van de Uireka Rassenlijst.

Naar verwachting vindt eind maart de beoordeling plaats van de respectievelijk 24 rassen geteeld in Colijnsplaat. De nieuwe rassenlijst wordt gepresenteerd op de UIKC Uiendag in Colijnsplaat op 29 augustus. Op deze rassenlijst worden dan voor het tweede jaar op zand geteelde rassen in Schoonloo meegenomen.

Publicatiedatum: