Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inclusief Bangladesh, Sri Lanka, Mauritius, Bahrein, Bhutan en Nepal

India staat beperkte uienexport toe

Op advies van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken heeft India de uienexport op een regering-tot-regering (G2G) basis goedgekeurd naar specifieke landen, zij het in beperkte hoeveelheden. De identiteit van de ontvangende landen is bekendgemaakt, waaronder Bangladesh, Sri Lanka, Mauritius, Bahrein, Bhutan en Nepal. Ondanks deze gedeeltelijke verlichting blijft het alomvattende verbod op de uienexport van kracht, waarbij het uitvoerende agentschap nog moet worden aangekondigd.

India had een verbod op uienexport ingesteld van december 2023 tot maart 2024, met als doel de binnenlandse prijsinflatie te matigen en tekorten te voorkomen. Dit exportverbod leidde tot een stijging van de uienprijzen in naburige landen. Als reactie op de escalerende prijzen in augustus 2023 introduceerde het ministerie van Financiƫn een exportbelasting van 40%, gevolgd door het instellen van een minimale exportprijs van $800 per ton vanaf 28 oktober, vanwege aanhoudende problemen met onderfacturering.

De invoering van het exportverbod was een reactie op ernstige weersomstandigheden die gewassen in belangrijke teeltgebieden beschadigden, wat leidde tot een aanzienlijke vermindering van de uienaanvoer tijdens het hoogseizoen en daaropvolgende prijsstijgingen. Deze beslissing veroorzaakte een drastische prijsdaling op de groothandelsmarkten, wat leidde tot langdurige protesten van uientelers in Maharashtra, de belangrijkste uientelende regio van India, die eisten dat het verbod werd ingetrokken.

Maharashtra telers verwelkomen besluit centrale regering
De opheffing van het exportverbod, aangekondigd door een commissie onder leiding van Unie Minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah, is met optimisme ontvangen door telers in Maharashtra, in afwachting van gunstige internationale markttarieven.

Bron: timesnownews.com

Publicatiedatum: