Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eric Moerdijk, Monie:

"Lager prijsniveau zou meer afzetmogelijkheden voor de uien kunnen creëren"

Tholen - Van drukte op de uienmarkt is in februari geen sprake geweest. "We konden bezig blijven, maar daar is alles mee gezegd. Nu is februari nooit de beste maand, maar dat was dit jaar zeker niet anders", constateert Eric Moerdijk van Monie uit Nieuwdorp. "Ik verwacht dat we met een wat lager prijsniveau wel wat meer concurrerend zouden kunnen worden. Sommige mensen hebben een herhaling van vorig seizoen verwacht, maar dat is in mijn ogen niet realistisch. Met een wat lager prijsniveau zouden we meer afzet kunnen creƫren."

"Inmiddels staan de baalprijzen, met name voor de middel en drielingen, behoorlijk onder druk. De prijs van de grove uien blijft vooralsnog wel redelijk op niveau. De vraag is even hoe lang de Europese landen nog lokaal aanbod hebben en hoe de aanvoer van de importuien zich ontwikkelt. Momenteel is de afzet vooral gericht op Europa. De laatste exportcijfers gaven een export van 18.000 ton aan, dat is helemaal niet zo slecht, maar gezien de totale sorteercapaciteit wordt er nog altijd maar een derde benut", vervolgt Eric.

"Juist om die sorteercapaciteit werd de Nederlandse uiensector vaak geroemd en er waren, vooral in de maanden oktober, november de afgelopen jaren ook wel weken waarin we die capaciteit goed konden benutten, alleen niet voor prijsniveaus van 40 cent. Andere producerende landen zitten ook niet stil en bij een hoger prijsniveau zie je de export ook vrij snel wegzakken", vervolgt Eric. "Kwalitatief zijn de uien minder dan andere jaren, maar je ziet wel dat de slechtste partijen met inwendige tarra voor de jaarwisseling verhandeld zijn. Momenteel speelt vooral schot op."

De prijs van de rode uien blijft op een ontzettend hoog niveau hangen. "Maar ook hier zie je weerzin tegen de hoge prijzen van klanten. Daaruit blijkt dat het product ook niet tegen elke prijs te verkopen valt. Als je voor 90 cent je uien moet inkopen en de verkoopprijs is 95 cent, daar kun je het nou eenmaal niet voor doen", aldus Eric. Eerder pionierde het sorteer- en pakstation uit Nieuwdorp met de teelt van witte uien, die momenteel eveneens veelgevraagd zijn op de markt. "Maar dat bleek teelttechnisch en qua ziektedruk geen succes. En ik ben blij dat we daarmee gestopt zijn, want met de groeiseizoenen van de afgelopen jaren was dat alleen maar lastiger geworden."

Voor meer informatie:
Eric Moerdijk
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455 TK Nieuwdorp
+31 (0)113 612845
eric@monie.nl
www.monie.nl