Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland was in 2022 de grootste uienteler van de EU

De EU verbouwt een uitgebreid assortiment aan groenten en fruit. In 2022 werden groenten geteeld op een totaal van 2 miljoen hectare land in de hele EU, met een totale oogst van 59,8 miljoen ton gewassen. De drie meest verbouwde groenten - in termen van hoeveelheid - waren tomaten (15,4 miljoen ton), uien (6,2 miljoen ton) en wortelen (4,4 miljoen ton). Italiƫ was verantwoordelijk voor 40% van de in de EU geoogste tomaten in 2022, gevolgd door Spanje (24%) en Portugal (9%).

In 2022 leverde de EU 14,7 miljoen ton hardfruit (12,6 miljoen ton appelen en 2,1 miljoen ton peren), 10,5 miljoen ton citrus, 6,3 miljoen ton steenfruit (zoals perziken, nectarines, abrikozen, kersen en pruimen), 2,6 miljoen ton subtropisch en tropisch fruit (zoals vijgen, kiwi's, avocado's en bananen), 1,1 miljoen ton noten en 0,7 miljoen ton bessen.

Nederland was de grootste teler van uien, met bijna een kwart (24%) van alle uien die in de EU werden geoogst, gevolgd door Spanje (20%) en Frankrijk (12%). Wat betreft wortelen, waren de belangrijkste producenten Duitsland (18% van het totaal in de EU), Frankrijk (15%) en Polen (14%).

Italiƫ, Polen, Spanje en Frankrijk waren de belangrijkste producenten van fruit, bessen en noten (exclusief citrus, druiven en aardbeien) in de EU.

Voor meer informatie: ec.europa.eu

Publicatiedatum: