Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LKÖ KW 10:

Dalende exportprijzen kenmerken Oostenrijkse uienmarkt

In maart begint de Oostenrijkse markt voor consumptieaardappelen zonder grote veranderingen. De nog beschikbare voorraden worden geleidelijk afgebouwd, terwijl ook de laatste opgeslagen aardappelen bij de boeren langzaam naar de verpakkingsbedrijven worden vervoerd. De vraag in de retail blijft seizoensgebonden rustig maar gestaag, waardoor de voorraden langzaam afnemen. Vooral de hoeveelheden vastkokende aardappelrassen zijn al vrij schaars volgens LKÖ. Hierdoor zouden veel handelaren hun verkoopactiviteiten nog in maart kunnen afronden. Het binnenlandse aanbod wordt steeds meer aangevuld met import van Frans bewaarproduct. Dit heeft echter geen invloed meer op de producentenprijzen. In Neder-Oostenrijk werd aan het begin van de week voor consumptieaardappelen nog steeds meestal €45 per 100 kg betaald. Uit Opper-Oostenrijk werden eveneens ongewijzigde producentenprijzen van maximaal €52 per 100 kg gemeld.

Uien: Dalende exportprijzen
Op de Oostenrijkse uienmarkt is de prijsdruk afgelopen week toegenomen. Vooral op de exportmarkt wordt melding gemaakt van een aanhoudend matige vraag en dalende prijzen. Op de binnenlandse markt is de verkoop met de wisseling van de maand daarentegen iets opgeleefd en konden de prijzen grotendeels op het niveau van de voorgaande week worden gehandhaafd. Aan de aanbodzijde zijn de voorraden inmiddels overzichtelijk. Na de ongewoon warme februari is het aandeel van kwalitatief mindere partijen echter toegenomen. Voor middelgrote uien, schoongemaakt en gesorteerd in de kist, lagen de prijzen aan het begin van de week bij 43 tot 47 €/100 kg. Voor kleinere en kwalitatief zwakkere partijen werd duidelijk minder betaald, en voor grotere uien meer.

Gebalanceerde wortelmarkt
De wortelmarkt in Neder-Oostenrijk begint maart goed in balans. Zowel op de binnenlandse als op de exportmarkt blijft de verkoop op een onveranderd niveau. De producentenprijzen blijven stabiel op het huidige niveau. Aan het begin van de week werd voor wortelen in de 5-kg-zak, afhankelijk van de kwaliteit, meestal €55 tot €60 per 100 kg betaald. Gezien de beperkte voorraden wordt verwacht dat de prijzen de komende weken zullen stijgen.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: