Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tjerk Nagel, Konaxx Onions:

"Er is een ongezond sentiment in de uienhandel geslopen"

Tholen - In de uienexport is het momenteel niet wild. "We zijn gewoon te duur", constateert Tjerk Nagel van Konaxx Onions uit het Friese Sint Jacobiparochie. "Er is een ongezond sentiment in de uienhandel geslopen en daar hebben we al het hele jaar last van. Hierdoor zijn we als sector ziende blind geworden."

"Het huidige prijsniveau is gewoon niet reëel. De werkelijke prijzen zouden in mijn ogen tussen de 20 en 25 cent moeten liggen, dan gaan er ook weer deuren open. Maar nu is de markt ongezond en dat heeft tijd nodig om te helen. Daarbij is de kwaliteit van de uien over de hele linie echt maar minimaal. Het grillige groeiseizoen heeft de uien geen goed gedaan. Iedereen kan nu uien die snel weg moeten -in verband met kwaliteit en kiem -kopen tussen de 28 en 30 cent."

"Vorig jaar was het hoge prijsniveau wel reëel en toen hebben we het als uiensector ook gewoon goed gedaan. Dat hebben we ook langer volgehouden dan de meesten voor mogelijk hadden gehouden. Maar zo'n duur jaar heb je als je het door de jaren heen ziet, maar eens in de vijf jaar. Echter regeerde nu de hebzucht en staart iedereen zich blind op die 50 cent. Ik voorzie dan ook spannende weken voor de uienhandel. Wie geen positie heeft, krijgt moeilijk goede uien en wie wel een positie heeft, heeft hele dure uien. Dat zijn linksom of rechtsom spannende tijden", aldus de exporteur.

"Daarbij hebben we te maken dat er in het voorseizoen veel uien over de grens in België en Duitsland zijn geladen die wel afgeboekt zijn op de Nederlandse oogst en daar krijgen we nu de rekening van gepresenteerd. Bovendien arriveren er de komende tijd volop importuien, want iedereen heeft op de dure uienmarkt gereageerd. Ik denk daarmee dat de race voor dit seizoen gelopen is. Er zijn veel meer uien dan iedereen denkt en dan we weg kunnen krijgen."

"Dat zorgt ervoor dat de export erg stroperig loopt, behoudens de vaste klantjes, maar die maken geen markt. Het probleem is denk ik dat we ons teveel blind staren op de krenten uit de pap in plaats van structureel een gezonde positie op te bouwen. Daarmee valt er namelijk voor telers en handel best een mooi rendement te realiseren als we de beschikking hebben over goede uien.

Voor meer informatie:
Tjerk Nagel
Konaxx Onions
Kadal 32
9079 KW Sint Jacobiparochie
+31 (0)518 49 12 55
info@konaxx.nl
www.konaxx.nl