Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeelandse uienexporteurs spinnen garen bij nieuwe vrijhandelsovereenkomst EU

De vroege ratificatie van de vrijhandelsovereenkomst tussen Nieuw-Zeeland en de Europese Unie (EU-VHO) zou ongeveer $3 miljoen waard zijn voor de Nieuw-Zeelandse export van uien, bevestigde Onions NZ deze week.

"Dit zou heel goed nieuws zijn voor Nieuw-Zeelandse uientelers, net op tijd voor de tweede helft van het exportseizoen," zei James Kuperus, algemeen directeur van Uien NZ. "De EU is de grootste exportmarkt voor Nieuw-Zeelandse uien. We schatten dat ongeveer 35.000 ton tariefvrij naar de EU zou worden geëxporteerd na 1 mei. Dit volume zou ongeveer $3 miljoen extra waard zijn, dankzij de opheffing van het 9,6% tarief."

James zei dat Nieuw-Zeelandse uientelers dit jaar een beter seizoen hebben. "De kwaliteit is uitzonderlijk goed. De uien van dit seizoen zullen goed bewaren en hun smaak behouden. Echter, de kosten blijven stijgen - vooral rond arbeid - en er zijn duidelijk problemen met zeetransport, vanwege conflicten en droogteperiodes. De sector werkt rond deze uitdagingen, maar nu de toegang tot Indonesië opnieuw bevestigd is, richten telers zich op het afsluiten van het seizoen op een hoogtepunt."

Nieuw-Zeeland telt 70 commerciële telers in Pukekohe, Hawke's Bay, Canterbury, Manawatu en Nelson met een export naar 42 landen wereldwijd. De exportwaarde is ongeveer $150m en biedt werk aan 1.050 fulltime banen.

Voor meer informatie:
Vegetables New Zealand
Tel: +64 21 021 62 021
www.freshvegetables.co.nz

Publicatiedatum: