Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
William Nannes (JP Beemsterboer) over prijsdaling op de uienmarkt

"We hebben ons als uiensector uit de markt geprijsd"

Tholen - Ondanks torenhoge verwachtingen bij de start, lijkt het uienseizoen als een nachtkaars uit te gaan. "De fors lagere prijzen resulteren nog niet in extra orders. Er gaan wat uien naar Oost-Europa, maar dat mag in feite geen naam hebben. In deze zakkende markt leunen veel klanten achterover. Ze weten dat de uien die ze nu bestellen met een paar dagen waarschijnlijk nog goedkoper zijn", aldus William Nannes van JP Beemsterboer Food Traders.

"We hebben de afgelopen weken een forse prijsdaling gezien en in feite is er momenteel geen markt. Ik krijg nu uien aangeboden voor 28 cent, maar als ik daar niet op inga, kan ik ze ook snel goedkoper krijgen", vervolgt William. "Maar er moeten nu wel partijen bij de boer opgehaald worden die voor 40-45 cent zijn verkocht. Ik hoop maar dat de boeren goede contacten hebben en dat ze niet te makkelijk worden afgekeurd. Ik zou niet weten waar de uien de rest van het seizoen allemaal naartoe moeten, die vraag zal toch uit Europa moeten komen. Ik zie al twee weken exportcijfers van 14.000 ton en die zie ik niet zomaar naar de 20.000 ton gaan."

"De torenhoge verwachtingen die er het hele seizoen waren, heb ik toch niet begrepen. Het hele seizoen gingen de prijzen omhoog, maar dat was niet op basis van de cijfers. Op het Euronion-congres in Italiƫ bleek al dat de oogsten overal best meevielen. Maar we hebben ons uit de markt geprijsd en zijn te duur geworden. Vorig jaar was de beurs in Berlijn een gamechanger dat de uienprijs wel naar de euro kon, dit jaar jaar bleek op de beurs dat het allemaal zo positief eruit zag. Onze oud-directeur Peter Beemsterboer zegt altijd '99 van de 100 keer betekent te hoog starten dat je laag eindigt'. We hebben onszelf gewoon uit de markt geprijsd."

"Bij de rode uien is nog wel schaarste, maar ook hierbij betwijfel ik of we de hoge prijzen kunnen vasthouden als straks Egypte op de markt komt. Natuurlijk zijn er importuien op de markt, maar veel groter is de concurrentie van onze voormalige afzetlanden die nu hun eigen wegen hebben gevonden. Mensen die voorraad hebben, zou ik adviseren om niet te lang te wachten als ze nu van hun uien af kunnen komen. De kwaliteit wordt er tenslotte ook niet beter op. Bovendien zie je dat nu het sentiment in de markt aan het wijzigen is, nu iedereen ziet wat er volgend jaar aan uien op ons af lijkt te komen."

Voor meer informatie:
William Nannes
J.P. Beemsterboer Food Traders
+31 226396408
[email protected]
www.beemsterboer.nl