Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Twee telers aan het woord

"Zaaien in mei geeft prei"

Voor het zaaien van uien wordt meestal de vuistregel gehanteerd dat het gewas vóór 1 mei moet zijn gezaaid. Vorig voorjaar was voor de meeste uientelers een laat voorjaar als het gaat over het tijdstip van uien zaaien. De meeste uien zijn in april gezaaid, maar sommigen hebben hun geduld moeten bewaren tot mei. Uien magazine vroeg een aantal telers naar hun ervaringen over de uien die in mei zijn gezaaid. Is het echt zo dat uien gezaaid in mei 'prei' geven?

Jos Keijbets
"Wij hebben onze uien gezaaid op 4 mei. Normaal zaaien we altijd in april, dus die paar dagen in mei was voor mij geen probleem om ze dan pas te zaaien, legt Jos uit. De omstandigheden waren eerder nog niet goed genoeg om te zaaien; de grond was nog niet goed genoeg of er werd kort na zaai regen voorspeld.

We hebben dit jaar voor het eerst geprimed zaad gekocht, wat een groot voordeel was bij de late zaai. De uien stonden binnen een week boven en eigenlijk hebben we vanaf dat moment elke keer precies op tijd een bui gehad waardoor de uien mooi doorgroeiden en we de uien dit jaar niet eens hoefden te beregenen. Het resultaat van de geoogste uien ziet er goed uit. Door de late zaai zie ik wel een enkele "diknek" tussen de uien maar dit percentage is erg klein. Wij schatten de opbrengst toch wel tussen de 55-60 ton dus zaaien in mei is ons dit jaar niet tegengevallen."

Marcel Kooijman
"We hebben onze twee percelen uien op 6 mei gezaaid en de uien stonden binnen tien dagen op beide percelen volledig boven. Ongeveer een week later was er op één perceel 85-90% uitval wat na onderzoek schade van de bonenvlieg bleek te zijn. Ik heb toen al snel besloten om het perceel over te gaan zaaien omdat ik gezien het tijdstip weinig andere opties had en ook lagen er al slangetjes in het perceel voor de dripirrigatie. Ook speelde mee in de beslissing dat mijn ouders in 1983 de uien in juni hebben gezaaid en daarvan kunnen ze zich niet herinneren dat dit toen slecht afgelopen was. De overzaaidatum was 27 mei en binnen een week stonden alle uien weer mooi boven.

Helaas heb ik in het groeiseizoen nog tegenslagen gehad op het perceel. Zo hebben de uien in augustus nog een keer volledig onder water gestaan na een flinke hoosbui. Uiteindelijk ben ik nog redelijk positief over de geoogste uien. Door de late zaai en de latere tegenslagen in het groeiseizoen verwacht ik toch nog zo'n 20 ton netto af te kunnen leveren. Ik had natuurlijk gehoopt op meer, gelukkig was de opbrengst van mijn andere perceel stukken beter, zo sluit Marcel af."

Bron: Uien magazine De Groot en Slot