Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LKÖ week 14

"Oostenrijke uienmarkt blijft onder druk, wortelen voor vrije handel al schaars"

In Oostenrijk gaat de afzet van aardappelen van de oude oogst langzaam zijn laatste fase in. Op enkele uitzonderingen na zijn de bewaarplaatsen van de telers leeg en het aantal handelaren met binnenlandse voorraden wordt ook steeds beter beheersbaar, volgens de LKÖ. Tegen het einde van de week zouden meer handelaren klaar moeten zijn met het Oostenrijks product. Het gat in de vraag wordt door handelaren opgevuld met import van Franse en Duitse consumptieaardappelen. Wat de afzet betreft, zorgde het paasweekend voor een overeenkomstige stimulans in de Oostenrijkse retail. In de komende dagen zou de vraag dan moeten terugkeren naar normale niveaus. De prijzen veranderden niet ten opzichte van de voorgaande week. In Neder-Oostenrijk waren de meeste consumptieaardappelen aan het begin van de week geprijsd op €45/100 kg. Opper-Oostenrijk meldde ook ongewijzigde telersprijzen tot €52/100 kg.

Uienprijzen onder druk
De Oostenrijkse uienmarkt blijft onder druk staan. De bereidheid van telers om te verkopen is hoog. Als gevolg daarvan komen er nog steeds veel partijen van lagere kwaliteit op de markt. Wat de afzet betreft, zorgden de paasdagen voor een lichte stimulans in de retail, maar de exportmarkt bleef grotendeels rustig. Er waren af en toe berichten over toenemende interesse in grote kalibers. De prijzen daalden de afgelopen week. De prijzen voor middelgrote uien, schoongemaakt en gesorteerd in kratten, lagen aan het begin van de week tussen €38 en €43/100 kg - de prijzen voor uien van lagere kwaliteit of kleinere partijen liggen aanzienlijk lager.

Tekort aan wortelen voor de vrije handel
De afzet van wortelen in Neder-Oostenrijk gaat door op het gebruikelijke seizoensniveau, zelfs na Pasen. Export is ook nog steeds mogelijk. De beschikbare volumes worden al redelijk beheersbaar. Contractueel overeengekomen volumes zullen beschikbaar blijven tot de nieuwe oogst begint, maar er is nu al een tekort aan vrije handel. Er was geen verandering in de telersprijzen vergeleken met de week ervoor. Aan het begin van de week bedroegen de prijzen voor wortelen in zakken van 5 kg in bulk meestal €55 tot €60/100 kg, afhankelijk van de kwaliteit.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: