Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Niedersachsen:

"Uienimport stuit op verzadigde, dalende Duitse markt"

De afzet van consumptieaardappelen uit Nedersaksen loopt nu geleidelijk ten einde. Volgens Bernd Ruschmeyer, koper en verkoper bij Heidesand, gevestigd in Neuenkirchen, worden de laatste aardappelen uit de bewaring over ongeveer drie tot vier weken op de markt verwacht. "Onder normale omstandigheden hadden we zeker tot eind mei nog voldoende volume gehad. Het moet ook gezegd worden dat de telers tot het einde toe zeer bereidwillig waren om te verkopen vanwege de goede, adequate prijzen."

Ondertussen komen de zendingen van primeuraardappelen van Egyptische oorsprong op gang en zijn ze in voldoende aantallen beschikbaar. Er worden ook bewaaraardappelen uit Frankrijk verhandeld. Over een paar weken verwacht Ruschmeyer ook de eerste primeuraardappelen uit Zuid-Spanje, die dit jaar een ontvankelijke markt zullen vinden.Qua kwaliteit zal het jaar 2023/24 herinnerd worden als "matig", vervolgt Ruschmeyer. "Ondanks wateroverlast en moeilijke rooiomstandigheden bleven ons grote verliezen bespaard, maar de algehele kwaliteit was niet zo geweldig. Omdat er dit jaar niet genoeg opbrengst was, werden ook deze zwakkere partijen genomen en moesten we veel meer moeite doen om te sorteren om deze aardappelen als verpakt product te kunnen gebruiken."

Locatie Neuenkirchen

Uien: Import stuit op een verzadigde, dalende markt
Heidesand's verpakkingsfabriek voor consumptieaardappelen en uien bevindt zich in Neuenkirchen. Hier worden de grondstoffen rechtstreeks van de teler geleverd en zorgvuldig verwerkt en verpakt met behulp van de modernste technologie. De prijzen op de uienmarkt zijn de afgelopen twee tot drie weken aanzienlijk gedaald. De prijzen voor regionale uien voor bewaring liggen momenteel tussen de €25 en 30 per 100 kg. Ruschmeyer: "De uienmarkt is de afgelopen weken aanzienlijk gekelderd en iedereen probeert nu van zijn oogst af te komen. Telers verkopen enorme hoeveelheden omdat de kwaliteit eronder lijdt. Dit betekent dat de import uit Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Egypte ook te maken zal krijgen met een verzadigde, dalende markt." Ondanks de natte rooiomstandigheden was de kwaliteit in de eerste helft van het seizoen over het algemeen goed.


Verwerkingshal

In tegenstelling tot gele uien blijft het prijsniveau voor rode uien hoog en stabiel. "Rode uien zijn goed voor ongeveer 25% van onze totale uienafzet, en we zien een licht stijgende trend", concludeert Ruschmeyer.

Voor meer informatie:
Bernd Ruschmeyer
Heidesand Raiffeisen-Warengenossenschaft eG
Delmser Dorfstraße 5
29643 Neuenkirchen, Duitsland
Tel: +49 (0)5195 89 19
[email protected]
www.heidesand.de
www.facebook.com/heidesandrwg
www.instagram.com/heidesand_rwg

Publicatiedatum: