Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Knoflookoogst van start in Córboba op 50% kleiner areaal

De knoflookoogst in de Spaanse provincie Córdoba is van start gegaan, zo meldt de voorzitter de knoflookafdeling van telersvereniging Asaja, Miguel del Pino. Vanwege gebrek aan water is het areaal er met de helft gekrompen ten opzichte van vorig seizoen. Door de beperkte watervoorraden in de stuwmeren verkoos een groot aantal telers in de herfst minder hectares in te zaaien. Het areaal ligt ver onder de 1.000 hectare, heel wat minder dan de 2.000 hectare van enkele seizoenen geleden.

Volgens Del Pino vergt de knoflookteelt een jaarlijkse investering van €12.000-13.000 per hectare. "Omdat de investeringen aanzienlijk zijn en er weinig hoop was op voldoende waterbeschikbaarheid in het stroomgebied van de Guadalquivir, verkozen veel telers uit te wijken naar andere provincies met meer waterbronnen, zoals Granada, Málaga of Ciudad Real."

Toch ziet de situatie er voor volgend seizoen weer beter uit, nu voor de zomer en de herfst meer waterbeschikbaarheid is toegezegd dan de 750 m³ per hectare van vorig jaar. Toch baart de ontzettend lage waterstand van de rivier de Genil-Cabra, die gemeenten met een sterke knoflooksector van water voorziet, de sector zorgen.

Op dit moment zien de gewassen op het veld er goed uit dankzij de regenval in de maand maart. "De kwaliteit zal naar verwachting heel goed zijn. Ook de prijzen lijken momenteel tevredenstellend als gevolg van de beperkte voorraden op de markt. Toch is het uitkijken of Egypte niet met een grote aanvoer op de proppen komt."

De winstgevendheid van de teelt is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald door de sterke stijging van de kosten. Ook deze factor, in combinatie met de beperkingen op gewasbeschermingsmiddelen, heeft bijgedragen aan de inkrimping van het areaal.

Voor meer informatie:
Asaja Cordoba
[email protected]
www.asajabordoba.es

Publicatiedatum: