Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar Fusarium bolrot in Australië

Het project Epidemiologie en management van Fusarium bolrot (FBR) in uien (VN20006) is gericht op het ontwikkelen van een geïntegreerde plaag- en ziektemanagementstrategie (IPDM) om de impact van Fusarium bolrot in uien te verminderen.

Het is bekend dat besmetting van uienbollen in het veld door Fusarium bolrot in de grond kan leiden tot aanzienlijke verliezen vóór de oogst en tijdens de opslag, maar de epidemiologie van de ziekte werd niet goed begrepen, wat de ontwikkeling van een geschikte beheersstrategie heeft beperkt.

Om een best practice, kosteneffectieve IPDM-strategie te ontwikkelen, werkt het project aan een beter begrip van de ziekteverwekker en zijn epidemiologie en evalueert het het gebruik van culturele, biologische en chemische controles.

In het laatste jaar van het project is Fusarium oxysporum f. sp. cepae (Foc) geïdentificeerd als de belangrijkste veroorzaker van Fusarium bolrotsymptomen van uien in Australië.

Om de belangrijkste oorzaken van de ontwikkeling van de ziekte te begrijpen, werden de gewassen tijdens de plantseizoenen 2022 en 2023 gevolgd op velden met verschillende rotatie- en teeltpraktijken, bodemvochtomstandigheden en variëteiten. De incidentie van Fusarium bolrot geassocieerd met Foc varieerde van nul tot 55 procent in de gecontroleerde gebieden.

Het testen van monsters in het seizoen 2022 in het vijf- tot zevenbladstadium gaf aan dat er al een Foc-infectie kan zijn opgetreden, hoewel deze visueel mogelijk pas laat in het gewas of bij opslag zichtbaar wordt. Latere testen dit seizoen hebben aangetoond dat er al een zekere mate van infectie aanwezig is in het één tot twee bladstadium, wat erop wijst dat er mogelijk bestrijdingsopties moeten worden toegepast bij het planten of vroeg in het gewas.

Een belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat het beheren van de bodemvochtigheid om langdurige hoge of lage bodemvochtigheid te beperken nodig is om de opbrengst te optimaliseren en het risico op Fusarium bolrot te verminderen. De resultaten van het eerste seizoen van monitoring benadrukten de impact die een hoge en langdurige bodemvochtigheid kan hebben op een verhoogde incidentie van bolrot veroorzaakt door Foc en bacteriële infectie.

Proeven en monitoring in het tweede seizoen toonden aan dat de ontwikkeling van bolrot ook bevorderd kan worden door aanhoudend lager dan optimaal bodemvocht gedurende het hele groeiseizoen, dat wil zeggen bij bodemvochtniveaus waarbij enige opbrengstvermindering optreedt.

Bron: ausveg.com.au

Publicatiedatum: