Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Historisch hoge uitbetalingsprijs HZPC-telers in uitdagend pootgoedjaar

De uitbetalingsprijs voor pootgoedtelers van HZPC Holland voor de oogst van 2023 is €53,20 per 100 kilo. Een prijs die ruim 40% hoger is dan de uitbetalingsprijs van oogst 2022 en 5% hoger dan de in maart gepubliceerde prognoseprijs. Naast de hoge uitbetalingsprijs, kenmerkt oogstjaar 2023 zich vooral ook door uitdagende omstandigheden en lagere opbrengsten.

Martin Jansen Klomp, regiomanager Benelux: "Een uitbetalingsprijs van €53,20 per 100 kilo is historisch hoog, ruim 40% hoger dan de uitbetalingsprijs van oogstjaar 2022. Het totale areaal pootaardappelen in Noordwest-Europa is het afgelopen jaar gedaald, maar de vraag blijft hoog. Dat zorgt voor gunstige verkoopmogelijkheden voor pootgoedtelers en dus een hogere uitbetalingsprijs."


Het telen van pootgoed gaat gepaard met risico's en hoge kosten. ''We streven ernaar pootgoedtelers zo goed mogelijk te belonen voor hun inspanningen. Bovendien krijgen telers steeds meer voor hun kiezen. Daarom is het goed om te zien dat we met een fors hogere uitbetalingsprijs goede stappen zetten richting een positief toekomstperspectief", aldus Martin Jansen Klomp.

Uitdagend verkoopseizoen
In het afgelopen jaar is een aanzienlijke hoeveelheid pootaardappelen afgekeurd of gedeclasseerd vanwege ziektes. Deels veroorzaakt door weersomstandigheden en deels veroorzaakt door minder toegestane gewasbeschermingsmiddelen die voorheen hielpen ziektes te voorkomen.

Door lage opbrengsten en een grote hoeveelheid bovenmaten was het een uitdagend verkoopseizoen. Afnemers geven namelijk de voorkeur aan aardappelen in de potermaten, die kleiner zijn dan bovenmaten. Verkoopprijzen van bovenmaten liggen dan ook aanzienlijk lager dan die van potermaten. Toch is het HZPC gelukt om veel van deze bovenmaten als pootgoed af te zetten.

Vooruitblik oogstjaar 2024
Gerard Backx, CEO Royal HZPC Group: "Iedereen heeft kunnen zien dat telers alweer geconfronteerd worden met veel problemen. Door het natte weer konden ze pas laat starten met poten en nu wordt de beheersing van ziektes bemoeilijkt door een overvloed aan regen, waardoor de telers niet met machines het land op kunnen. Al met al zal het komende jaar wederom zeer uitdagend worden voor iedereen in de aardappelketen."

Voor meer informatie:
HZPC Holding
+31 (513) 48 98 88
[email protected]
www.hzpc.com

Publicatiedatum: