Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De langste dag is er

"De invloed van daglicht op de ui"

Door de uitzonderlijke weersomstandigheden is er dit jaar alweer sprake van een vreemd zaaiseizoen. Door het natte weer konden veel uien pas laat gezaaid worden. De tijd tussen zaaien en de langste dag is daardoor maar kort. En die langste breekt vandaag aan. Dat is ook het moment waarop we iets zien gebeuren met de uienplant, zo schrijft De Groot en Slot.

"Die langste dag geeft ons zo'n 16 uur daglicht. Samen met nog een aantal factoren geeft dit de uienplant het sein om te gaan bollen (en nog weer later in het seizoen om te gaan afrijpen). Die daglengte bevat dus een bepaalde hoeveelheid lichtintensiteit die samen met tempratuur van invloed is op de grootte van de plant. Die plant moet dan wel rond de langste dag minimaal 3 pijpen hebben om tot een volwaardige ui te kunnen volgroeien. Ook voldoende voeding zoals stikstof en vocht spelen hierbij een belangrijke rol.

Als een van de laatstgenoemde factoren mist is er een kans op het ontstaan van bijv. dikhalzen/diknekken. De plant is dan niet voldoende gaan bollen en gaat niet in rust in de bewaring. Deze bollen lopen dan als eerste uit. Hetzelfde effect treedt op als er maar weinig planten op het veld staan en het gewas dus te veel ruimte heeft."

Bron: De Groot en Slot

Publicatiedatum: