Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Zaaiuien benen achterstand bij"

Met 21 juni gepasseerd is ook de langste dag van 2024 alweer voorbij. Traditiegetrouw betekent dit ook dat zaaiuien gestart zijn aan het bollingsproces. Of toch niet?

Achterstand bijgebeend
De extreme weersomstandigheden van afgelopen voorjaar hebben gezorgd voor een late zaai van de uien, zo meldt VIaverda. "Her en der zijn uien zelfs niet meer uitgezaaid. De achterstand die hierdoor veroorzaakt is, is op veel plaatsen intussen bijgebeend. De groeizame (warme en vochtige) omstandigheden van afgelopen weken hebben gezorgd voor een snelle groei van de zaaiuien. Op veel plaatsen zien we vandaag dan ook uien met 5-6 pijpjes (ondanks dat ze gezaaid zijn in mei)."

"Een geslaagde onkruidbestrijding was wederom één van de grootste uitdagingen van afgelopen seizoen. Percelen waren onberijdbaar op cruciale momenten in de teelt, maar vaak waren de uien ook niet afgehard bij een behandeling met contactherbiciden. Ondanks de moeilijkheden zien we op veel plaatsen toch een mooi resultaat. Op nagenoeg elk perceel resten wel nog enkele lastige klanten, waar kamille en klein kruiskruid de kroon spannen. Vollevelds behandelen kan, maar de remming daarvan is in deze fase van het groeiseizoen eerder te vermijden."

Mislukte percelen
Jammer genoeg is het niet allemaal 'rozengeur en maneschijn'. "Veel percelen kenden een slechte opkomst, zijn intussen veronkruid of staan nog slechts met twee pijpjes. Voor deze percelen staat er een moeilijke keuze voor de deur. Loont het de moeite om dergelijk gewas een heel jaar te onderhouden? Indien de uien geen drie pijpjes hadden op de langste dag, is de kans reëel dat er geen bollingsproces zal plaatsvinden. Ook een te dunne stand resulteert voornamelijk in dikke nekken en bijgevolg een weinig kwaliteitsvol product."

Reeds sporulatie van valse meeldauw
Naast zaaiuien staan er in Vlaanderen ook een hele resem plantuien en winteruien. "Bij deze categorieën van uien zien we op diverse plaatsen al valse meeldauw (Peronospora destructor) opduiken. Groeizaam weer van 20°C gecombineerd met (meer dan) voldoende vocht is dan ook de ideale uitvalsbasis voor deze schimmel. Ook voor de zaaiuien kunnen we maar beter oppassen en tijdig beginnen met fungicide behandelingen om grote schade en opbrengstderving te voorkomen."

Voor meer informatie:
Viaverda
+32 9 381 86 86
[email protected]
www.viaverda.be

Publicatiedatum: