"In 2024 werd de export van uien nog verlengd tot eind juni, maar dit jaar kwamen de zendingen vrijwel volledig tot stilstand op 31 mei," meldt Lucio Reinoso, secretaris van Landbouw in de Argentijnse provincie Río Negro.
De vraag naar uien uit Río Negro hangt sterk samen met weersomstandigheden die de behoefte in de periode maart tot mei beïnvloeden. In Brazilië leidden gunstige weersomstandigheden tot hoge opbrengsten in zowel de zuidelijke als centrale regio's, waardoor de vraag naar Argentijnse uien eerder afnam dan gebruikelijk. Ook het feit dat de uitstekende oogst van vorig jaar dit seizoen niet werd geëvenaard, had impact op de exportvolumes.
Daarnaast zorgde de waardevermindering van de Braziliaanse real voor onrust onder Argentijnse telers. De combinatie van een sterkere binnenlandse Braziliaanse aanvoer en deze financiële onzekerheid betekende het voortijdige einde van het exportseizoen. Hoewel het seizoen in maart startte, bleef de activiteit aanzienlijk achter bij vorig jaar – een seizoen dat nog werd gekenmerkt door recordzendingen. Een tijdelijke opleving begin mei kon dat niet compenseren, aldus het ministerie van Landbouw van Río Negro.
Seizoensverloop en marktverzadiging
Zuid-Argentinië, met name Río Negro, betreedt traditioneel vanaf januari de uienmarkt, met een verlenging tot september dankzij de bewaaruien. De exportpiek ligt doorgaans tussen april en juni, wanneer de binnenlandse beschikbaarheid in Brazilië op zijn laagst is. Dit valt samen met het einde van het seizoen in Santa Catarina en voorafgaand aan de oogst in Minas Gerais en Goiás.
De Braziliaanse uienmarkt staat bekend om haar geringe prijselasticiteit: hoewel de consumptie jaarlijks rond de 1,5 miljoen ton ligt en doorgaans gedekt wordt door de eigen productie, kunnen weersinvloeden tot grote schommelingen in de Braziliaanse oogst leiden. Dit jaar waren de omstandigheden echter gunstig, wat bijdroeg aan een terugval in de import van Argentijnse uien in juni.
Volgens het ministerie van Landbouw van Río Negro betekende de start van de oogst in Minas Gerais en São Paulo, met goede opbrengsten, het einde van het afzetseizoen voor Argentijnse uien. De prijzen lagen aan het begin van het seizoen tussen de 25 en 35 Argentijnse pesos per kilo (ongeveer €0,23 tot €0,32) en kenden in mei een lichte stijging, maar bleven grotendeels stabiel.
Druk op volumes en noodzaak tot diversificatie
Tussen 1 januari en 31 mei van dit jaar bedroeg het totale doorvoervolume van uien uit Río Negro 113.229 ton. Van de circa 7.800 hectare die vorig seizoen beplant werd, is naar schatting de helft afgezet. "50% is bestemd voor export, de andere helft voor de binnenlandse markt," aldus Reinoso.
Ter vergelijking: vorig jaar werd er rond deze tijd meer dan 85.000 ton geëxporteerd, tegenover slechts 54.800 ton dit jaar. Dit weerspiegelt niet alleen een afname in de vraag, maar ook een daling in het beplante areaal tot 6.890 hectare, tegen 7.800 hectare vorig jaar.
Aangezien Brazilië goed is voor 90% van de Argentijnse uienexport, vormt deze afhankelijkheid een structureel risico. Reinoso stelt dan ook: "Vertrouwen op één afzetmarkt, hoe winstgevend die ook lijkt, brengt aanzienlijke kwetsbaarheid met zich mee." Het zoeken naar alternatieve markten wordt dan ook als essentieel beschouwd.
Tijdens het 26e Mercosur Uienseminar in maart werd onder meer gesproken over het vergroten van de markttoegang en het stimuleren van efficiënte en duurzame teeltmethoden – een richting die ook door Reinoso wordt ondersteund.
Bron: Argenpapa