Spaanse telers en exporteurs van uien blijven in onzekerheid door de hoge binnenlandse prijzen, het begin van het Hollandse seizoen en de dure import van zoete uien uit Peru.
Het weer speelt dit jaar een grote rol in de schaarste aan Spaanse uien, vooral in Andalusië en La Mancha. In Valencia kwam de teelt nauwelijks op gang door de zware storm afgelopen oktober, precies tijdens het zaaien. Daardoor blijven de vroege oogsten uit. Alles bij elkaar zorgt dat voor veel onrust op de markt, en voorlopig lijkt daar geen einde aan te komen.
© Murcia Antonio López S.L.
"Er zijn dit jaar weinig grote uien en de totale opbrengst is laag. Daardoor zakken de prijzen niet onder de 60 à 65 cent voor de grote maten", zegt José López, directeur van Murcia Antonio López, een bedrijf dat jaarlijks 8 miljoen kilo uien en 1 miljoen kilo knoflook teelt en verhandelt.
"La Mancha en Andalusië leveren op dit moment nog weinig. Pas als in augustus de oogst van de Grano de Oro uien begint, verwachten we wat meer stabiliteit op de markt", aldus López.
De import van zoete uien uit Peru, verwacht in juli, zal volgens hem de markt ook niet kalmeren. "Die zijn zelf ook flink aan de prijs en de transportkosten liggen boven de 5.000 €. Dus of het nu om Spaanse vroege uien of Peruaanse zoete gaat, het is allemaal duur."
Dat roept de vraag op: "Gaat de markt kiezen voor de dure Peruaanse uien of voor de kleinere, maar iets goedkopere Spaanse?" López denkt dat de grote maten uit Peru uiteindelijk nodig zullen zijn om aan de vraag te voldoen.
Mogelijk kan de Hollandse oogst wat druk van de ketel halen. "Daar is men al begonnen met de eerste nieuwe uien, maar omdat het volume klein is, hoor je prijzen rond de 70 cent. Ook niet bepaald goedkoop. Deze onzekerheid duwt de prijs overal omhoog, zowel van Spaans, Peruaans als Nederlands product."
De belangrijkste bestemmingslanden binnen Europa voor Murcia Antonio López zijn Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië en Portugal. "Overzees leveren we normaal vooral aan Brazilië, het Caribisch gebied en Canada. Voor knoflook zijn Jordanië en Colombia vaste klanten. Op dit moment krijgen we ook aanvragen uit de VS."
Wat betreft de import zegt López: "We halen uien uit Peru, Senegal en Egypte. Knoflook komt uit China, Chili en Argentinië. Spaanse knoflook heeft de voorkeur, maar Chinees wint terrein vanwege de lage prijs, vooral dankzij goedkope arbeid. De grootste uitdaging bij Chinese knoflook is de beheersing van de kieming."
Voor meer informatie:
José López
Murcia Antonio López
T: +34 968 613 534 (Spanje)
oficina@mitrini.com
https://mitrini.com