Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wouter Lampert, DLV Advies:

"Met juiste aansturing haal je meer rendement uit je accu"

Stel, je schaft als zonnepanelenbezitter met een grootzakelijke aansluiting een accu aan voor de opslag van zonnestroom. Dat is een fikse investering. Maar voldoet deze businesscase ook aan de verwachtingen? De ervaring leert dat dit lang niet altijd het geval is, volgens Wouter Lampert. Hij is projectleider Duurzame Energie bij DLV Advies. "De juiste aansturing is cruciaal. Vaak is er wel meer uit te halen", betoogt hij.

Nu zonnestroom terugleveren aan het net steeds minder opbrengt, of zelfs geld kost, zijn er meer en meer ondernemers die kiezen voor een accu. Maar in de praktijk blijkt het vaak lastig om daar voldoende rendement uit te halen. En zeker verkopers die schermen met zeer scherpe terugverdientijden – soms van minder dan twee jaar – kun je beter niet op hun blauwe ogen vertrouwen. Wouter komt helaas relatief veel ondernemers tegen die maar matig tevreden zijn over het behaalde rendement. "En een aanzienlijk deel van hen heeft überhaupt geen inzicht in het rendement!"

Allerlei verschillende opties
Als na een half tot driekwart jaar blijkt dat de accu nog maar weinig heeft opgeleverd, dan kloppen ondernemers nog weleens aan bij DLV Advies, schetst Wouter. "Wij kunnen dan een kritische blik werpen op het energiecontract, op het verwachtingspatroon van de boer en op de manier waarop de accu wordt aangestuurd." De aansturing van de accu gebeurt doorgaans middels de slimme software van de aggregator, een aparte aansturende partij. Maar zo'n aggregator biedt vaak allerlei verschillende opties: je kunt kiezen voor maximaal gebruik van de eigen zonnestroom, of zo veel mogelijk handelen op de diverse energiemarkten, of streven naar een zo laag mogelijke stroomafname van het net, of een combinatie daarvan. Daarnaast 'verwatert' het voordeel van de accu in de energiefactuur. De bijdrage van de accu is daardoor niet meer exact te bepalen. Wouter: "Het is dan ook niet gek als je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Je zit als boer zelf niet meer aan de knoppen; je hebt er geen invloed meer op. En het is bovendien ook niet jouw corebusiness, als agrariër."

Helder krijgen: wat is je doel met de batterij?
Wat kan DLV Advies hierin betekenen? Wouter: "Als boeren met dat soort vragen bij ons aankloppen, gaan we eerst met de ondernemer in gesprek om helder te krijgen wat zijn doel is met de batterij. Is de accu aangeschaft als extra verdienmodel, als technische oplossing, of was fiscale druk de aanleiding? En vervolgens: waarvoor wil je de accu inzetten? Wat is je doel ermee? Wil je graag zo veel mogelijk je eigen zonnestroom gebruiken op het eigen bedrijf, wil je er mee handelen op de energiemarkten of is het (deels) een technische oplossing?"

Technische gegevens doorlichten
Als dat doel helder is, houden Wouter en zijn collega-energiespecialisten vervolgens de technische gegevens tegen het licht. Hoe wordt de accu nu aangestuurd, past dat bij de wens van de ondernemer, en kloppen de data met dat wat de aggregator heeft beloofd? "Eventueel gaan we ook in gesprek met de aansturende partij erbij. Die vinden het vaak prettig als wij nog een keer meekijken. Dat geeft naar de boer toe ook minder ruis op de lijn." De aansturing van de batterij blijft cruciaal, zegt Wouter. "Die aansturing moet in overeenstemming zijn met het doel wat de veehouder voor ogen heeft."

Plan goed laten doorrekenen voorkomt verrassingen
Wat dat betreft, is het goed om dat doel vóór de aanschaf van zo'n batterij eerst goed op een rijtje te zetten, om te voorkomen dat de investering te hoog is, dan wel de opbrengst te laag. "En daarbij: je blijft altijd afhankelijk van de energiemarkt. En er komt steeds meer zon- en windenergie op de markt, wat in toenemende mate de elektriciteitsprijs gaat bepalen." En verhoudingsgewijs blijft accu-opslag vooralsnog best duur. Je moet rekenen dat het opslaan van stroom een kostprijs heeft van 8 à 9 cent per kWh. Wouter: "Maximaliseren van het eigen stroomgebruik is in de meeste gevallen het meest zekere bedrijfsmodel, dus met de minste risico's. Maar dan moet je wel rekening houden met relatief lage opbrengsten."
Kortom: een investering in een accu kent weinig zekerheden, waarbij het verdienmodel wordt bepaald door keuze van de juiste marktpartij en aansturingspartij. Van tevoren een goed plan laten doorrekenen door onafhankelijke energiespecialisten zoals Wouter en zijn collega's, voorkomt vervelende verrassingen.

Bron: DLV Advies