Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rechtbank: Boetes 'zilveruienkartel' zijn terecht opgelegd

Afgelopen week heeft de rechtbank Rotterdam beslist in de beroepen die vijf producenten van zilveruien hebben ingesteld tegen een boete die zij opgelegd hebben gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM legde die boete op omdat er sprake zou zijn van verboden afspraken en informatie uitwisseling tussen de zilveruienproducenten. Bij deze zilveruienproducenten, die in juni 2012 werden beboet, ging het om vijf bedrijven - TOP, VECO, CROP, Thopol en Primofin -die samen goed zijn voor 70 procent van de totale zilveruienproductie in Europa. De vijf bedrijven werden door de destijds voor meer dan 9 miljoen euro beboet.

De rechtbank is van oordeel dat de ACM voldoende heeft bewezen dat de zilveruienproducenten betrokken zijn geweest bij 'kartelafspraken'. Het bedrijf dat de hoogste boete opgelegd kreeg van de ACM, 6.275.000 euro, krijgt een vermindering van deze boete in verband met een dubbeltelling bij de bepaling van de omzet voor het bepalen van de boete. De ACM erkent deze fout. De rechtbank verlaagt daarom de boete naar 5.262.000 euro. Voor de vijfde zilveruienproducent is het op dit moment niet duidelijk wat de hoogte van de omzet is waarop de boete is gebaseerd. Zodra de ACM meer duidelijkheid heeft verschaft over die omzet, neemt de rechtbank een beslissing over de hoogte van die boete.
Publicatiedatum: