Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Intensieve controle afdekplicht afvalhopen van aardappelen en uien

De NAK en BQ Support voeren de komende weken weer intensieve controles uit op onafgedekte aardappel- en uienafvalhopen. Niet of onvoldoende afgedekte afvalhopen zijn vanaf 15 april strafbaar. Aardappel- en uienafvalhopen zijn belangrijke primaire infectiebronnen voor respectievelijk Phytophthora en valse meeldauw. Onafgedekte afvalhopen met uien die nog niet uitgelopen zijn kunnen al een infectiebron van koprot zijn. Deze zijn in dat stadium al strafbaar. Als gevolg van de zachte winter en het vroege voorjaar zijn de aardappelen op de afvalhopen ook vroeg uitgelopen en is de kans op aardappelopslag al groot.

De NAK en BQ Support gaan de boer op om afvalhopen te controleren. Zelf strafbare afvalhopen melden kan bij de centrale meldpunten. Voor aardappelafvalhopen kan dat bij het NAK Meldpunt Phytophthora (tel. 0900-0625 of email pameldpunt@nak.nl). Uienafvalhopen kunnen worden gemeld bij BQ Support (tel. 0252-433060, fax 0252-417856 of email info@bqsupport.nl).

De afdekplicht voor afvalhopen is een belangrijk onderdeel van de teeltvoorschriften voor de bestrijding van Phytophthora infestans in aardappelen en valse meeldauw in uien. Handhaving van de voorschriften is vooral gericht op het nemen van maatregelen om de potentiƫle ziektebron te bestrijden. Zo waren er in 2013 van de 783 gecontroleerde aardappelafvalhopen 49 niet of onvoldoende afgedekt. In alle gevallen hebben de betreffende telers na een waarschuwing direct maatregelen getroffen om de afvalhoop onschadelijk te maken. Daardoor zijn er afgelopen seizoen geen boetes uitgedeeld.

Onafgedekte afvalhopen zijn belangrijke primaire infectiebronnen. Door bewustwording en een actieve opstelling van de telers leidde het systeem met gele en rode kaarten de afgelopen jaren tot een forse afname van het aantal overtredingen. Waarschuwen helpt want de betreffende bedrijven worden het daaropvolgende jaar automatisch weer in de controle meegenomen en blijken het dan vrijwel altijd prima voor elkaar te hebben. Afdekken met deugdelijk zwart landbouwplastic is een relatief goedkope en praktische oplossing. Na een jaar is de hoop onschadelijk en kan deze worden verwerkt. Toch worden er elk jaar nog steeds onafgedekte afvalhopen gevonden. Als er na een waarschuwing toch zieke planten op de afvalhoop gevonden worden, dan wordt de situatie gefotografeerd en verder tuchtrechtelijk afgehandeld. Dit leidt in vrijwel alle gevallen tot een forse geldboete.

Op verzoek van de sector is de afdekplicht van uienafvalhopen dit jaar aangescherpt. De reden hiervoor is het optreden van koprot de afgelopen seizoenen. Onafgedekte (afval)hopen met (nog niet uitgelopen) uien kunnen een infectiebron van koprot zijn en moeten in dat stadium al worden afgedekt.

De uitgebreide voorschriften en de handhaving voor Phytophthora en de voorschriften en de handhaving voor meeldauw en koprot zijn te vinden op de website van het Productschap Akkerbouw.


Bron: Productschap Akkerbouw
Publicatiedatum: