Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Panama: "Nederlandse uien oud en over de datum"

Het is weer eens zover. Panamese telers maken zich druk om de Nederlandse importuien die de lokale teelt in hun ogen bedreigen.

De Coöperatie Telers van Tierras Altas in Panama (ACPTA) heeft de beweringen van de Nederlandse ambassadeur, Dirk Janssen, over de kwaliteit van de vanuit Nederland in Panama geïmporteerde ui weerlegd. De telers zeggen dat de Nederlandse uien 'oud en over de datum' zijn.

De telers refereren aan de uitspraken van de Nederlandse ambassadeur afgelopen maandag 27 augustus tegen de krant 'Estrella de Panama'. Deze uitspraken zijn opgenomen in het bericht 'De ui van de tegenstellingen'.

In een brief van ACPTA ondervraagt Lorenzo Jiménez Janssen over zijn beweringen met betrekking tot de import van de partij uien afgelopen juli. De telers stellen dat ze over de datum waren.

Hij refereert aan de 1280 ladingen uien van elk 50 pond, die waren verhandeld door Slot Frans & Co, Panamá, S.A. en Ventas Agrícolas Peña: "U betoogt dat de problematiek rondom de uit Nederland afkomstige consumptieuien de 'jaarlijkse poging is om de Nederlandse ui in diskrediet te brengen'. De uien zouden alleen geëxporteerd kunnen worden na een strenge controle door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Bovendien zou er alleen hoge kwaliteit zijn," zei Jímenez in verwijzing naar de uitspraken van de ambassadeur. 

De teler gaf aan dat het door de diplomaat beweerde 'ver af staat van de werkelijkheid'. Volgens Jiménez waren de uien die in juli 2018 aankwamen uit Nederland oud, niet meer in goede staat en was er sprake van een ziekte. Volgens de Panamese telers is het 'onmogelijk' dat de ui in Nederland tussen oktober en maart geteeld is aangezien het dan herfst en winter is.

De Nederlandse ambassadeur antwoordde: "De oogst van uien in Nederland begint normaal in juni met de 'winteruien' en loopt door tot begin november. Ik hoop dat de daarvoor bevoegde autoriteiten het zullen onderzoeken".

Op zijn beurt ondersteunde Jiménez zijn beschuldiging door te zeggen dat het planten van de ui in Nederland dit jaar op 27 april begon en dat de geschatte oogsttijd tussen augustus en september 2018 zou moeten zijn. Hij berekende dat als er op 21 juli 120 kalenderdagen verlopen zouden zijn vanaf de oogst. Dat zou betekenen dat de ui die vanuit Nederland aankwam in de havens van Panama uiterlijk 23 maart geoogst zou zijn.

Hij geeft aan dat de teeltduur van uien over het algemeen ongeveer vijf maanden is hoewel het afhangt van de omgevingsomstandigheden en de genetica of eigenschappen van het uienras.

Jiménez zegt dat het uitgesloten is dat de ui de in juli Panama binnenkwam vanuit Nederland 'vers' was. Volgens de GNTI-COPANIT 52-2017 norm mag er voor een ui die in Panama afgezet wordt 120 kalenderdagen zitten tussen de oogst en de afzet.


Bron: laestrella.com.pa
Publicatiedatum: