Richard Bolle:

"Uienprijs dit seizoen continue omhoog gejaagd"

Tholen - Het uienseizoen zit er voor commissionair Richard Bolle van commissiehandel 'Samen Sterk' uit Biddinghuizen zo goed als op. "Ik heb nog één vaste klant die nog vrije uien heeft. Woensdag is de op één na laatste partij uien verkocht voor 25 cent." De commissionair, die tevens de Stichting Uienpool Flevoland vertegenwoordigt, klaagt niet. "In tonnen (volumes) is de omzet wat lager, maar sommige partijen zijn wel twee of drie keer verkocht. Zo valt de totale omzet niet eens zo tegen."

"Wel is de uienprijs dit seizoen continue omhoog gejaagd. Voor degenen die geen positie hadden, was het moeilijk om hun marges te maken. Je ziet nu weer dat de baalprijs onder de 30 cent zakt. Heb je net voor 26 of 27 cent ingekocht, dan fiets je naast je marge. Voor de spelers op de markt met een grote voorraad pakt dat goed uit", vertelt Richard. Hij heeft niet het idee dat de rol van commissionair de laatst jaren is veranderd. "Je hoort en ziet dat er meer via internet gebeurd, maar op mijn werk heeft dat nog geen invloed. Mensen willen elkaar blijven zien en een stukje verkoopgevoel houden. Wanneer je als teler jezelf opgeeft om te verkopen, kun je mijns inziens net zo goed in een pool stappen."

"De kwaliteit in onze pool is me erg meegevallen. We zitten nu gemiddeld aan de 7% tarra over de hele pool. Op kwaliteitsgebied hebben we de laatste jaren ook belangrijke stappen gezet. Zo hebben onze telers twee jaar terug gekozen voor rassen als Dormo en Centro die weliswaar enige kilo's inleveren, maar winst boeken op prijs en kwaliteit. Daarnaast zijn we begonnen met het groen rooien. Minimaal 50% van de uien rooien we groen en dat werpt toch zijn vruchten af. Tenslotte hebben we de telers gewaarschuwd voor overmatig stikstofgebruik. Het gaat tenslotte niet alleen om de kilo's, maar om de exportnaam van Nederland en daar hoort ook onze pool bij", zegt de commissionair.

Hoe we er als pool dit jaar uitkomen, weet ik niet. Je hoopt natuurlijk weer in de top 3 te komen. Wat ik wel weet is dat ik een zegen uitspreek over de uien en daar zie ik wel de vruchten van. Sommige mensen zullen daar misschien niets mee kunnen, maar voor mij laten de feiten genoeg zien."

Voor meer informatie:
Richard Bolle
richardbolle@solcon.nl
0653-317 671

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven