Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties Luc Remijn, Rinus Struik, Paul Goorden en Marco van Soesbergen

Stelling: Wordt koprot een jaarlijks terugkerend probleem in de uien?

Wordt koprot een jaarlijks terugkerend probleem in de uien? Vier ervaren teeltspecialisten geven antwoord in de onlangs uitgegeven Uien Koerier van Bayer Cropscience:

Stelling 1: Vanaf nu moeten we elk jaar rekening houden met koprot.


Luc Remijn, Senior adviseur akkerbouw bij DLV Plant:
,,Zolang we niet weten hoe we de bron moeten bestrijden, moeten we er inderdaad rekening mee houden dat koprot regelmatig op zal duiken. Of deze schimmel ook elk jaar flinke schade veroorzaakt, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Op tijd oogsten, goed drogen, bedrijfshygiëne en ondersteuning van chemie is op dit moment het advies. Onderzoek en gezamenlijk optrekken in de strijd tegen koprot is belangrijk om zo snel mogelijk de oorzaak aan te pakken. Dit is belangrijk om de Nederlandse exportpositie veilig te stellen.''

Rinus Struik, adviseur bij Molagrocom:
,,Ten eerste vind ik dat je als teler altijd rekening moet houden met een mogelijke koprotbesmetting, ongeacht het seizoen. Maar omdat we nu twee jaar achter elkaar met koprot te maken hebben gehad, is het risico zeker hoger. Er zijn immers meer besmettingsbronnen aanwezig. Bedrijfshygiëne en gestuurde groei - met een uitgebalanceerde bemesting en gewasbescherming – zijn wat mij betreft de sleutelwoorden. Gewassen moeten sterker en weerbaarder worden. Er wordt nu teveel geleund op de werking van de chemie.''

Paul Goorden, productmanager bij Cebeco Agrochemie:
,,Koprot veroorzaakt enorme schade in de hele uienketen. Deze ziekte is zo desastreus dat we hier altijd rekening mee moeten houden. Elk jaar is er kans op infectie, zo is ondertussen wel gebleken. Neem vorige zomer: het was droog en toch is er bij veel telers zware schade opgetreden. Gelukkig hebben we sector breed de koppen bij elkaar gestoken om meer over de ziekte en bestrijding ervan te weten te komen. Wat middelen betreft weten we al veel meer na twee jaar onderzoek op PPO Valthermond.''

Marco van Soesbergen, adviseur akkerbouw en vollegrondsgroenten bij CAV Agrotheek:

,,Het ziet er inderdaad naar uit dat koprot vaker terug zal keren. Er zijn in ieder geval voldoende bronnen met Botrytis aanwezig om – als de juiste omstandigheden zich voordoen – weer nieuwe uitbraken te veroorzaken. We zullen de ziekte dus zoveel mogelijk preventief aan moeten pakken met behulp van teeltmaatregelen en waarschuwingssystemen.''
 
Bron: Uien Koerier, Bayer CropScience
Publicatiedatum: