Nieuwe ziekte treft Vidalia uien in Georgia

Georgia is de enige staat die zoete Vidalia-uien produceert. Het is ook de enige staat waarin uientelers te kampen hebben met een nieuwe ziekte 'Yellow Bud'. Deze ziekte geeft de bladeren van de ui een gele kleur, net als die van een rijpe banaan. De plant gaat dood of verliest de gele kleur en wordt weer groen. Maar terwijl de plant er gezond uit ziet, is de schade al aangericht.

"Uientelers kunnen gaan oogsten zonder dat ze weten dat de ziekte hun planten heeft beschadigd en geconfronteerd worden met grote opbrengstverliezen," zegt Ronald Gitaitis, plantpatholoog aan de University of Georgia, die de ziekte bestudeert. "Het begon in een klein gebied in Tattnall County, maar is nu verspreid over de hele regio."

Yellow bud is een pathogeen, die voorkomt bij koud weer en in januari en februari op zijn sterkst is. Hierin ligt volgens Gitaitis dan ook de reden dat de ziekte zich beperkt tot Georgia. In Georgia worden de uien in de winter geteeld, waardoor de temperaturen perfect zijn voor de ziekte. "In het noorden worden de meeste uien 's zomers geteeld als het warmer is. Toch zijn er nog een aantal andere gebieden waar de uien 's winters geteeld worden, zoals New Mexico en Texas." Het kan volgens Gitaitis zo zijn dat de omstandigheden in Georgia net iets anders zijn dan in deze regio's. Maar het is ook mogelijk dat de bacterie zijn weg naar de gebieden nog niet heeft gevonden.

De pathogeen die yellow bud veroorzaakt, is voornamelijk gevaarlijk omdat hij zich door de lucht verspreidt. Als het regent of uiengewassen worden bewaterd, neemt het water de pathogeen mee uit de lucht naar de planten. De bacterie leeft op het bladoppervlak en eet voedingsstoffen uit het blad. Als hij groeit, produceert de bacterie een gifstof die er voor zorgt dat bladgroen geel wordt. Als de temperaturen lager zijn en de bacteriepopulaties kleiner worden, dalen de gifniveaus en krijgen de bladeren hun groene kleur terug. De symptomen nemen af, maar de uienproductie is wel degelijk verminderd door een verlies aan gebladerte.

Tijdens zijn onderzoek op de universiteit kwam Gitaitis tot de conclusie dat een koper bactericide de beste methode is om de ziekte te controleren. "Deze methode is vrij lastig, omdat het moment waarop het bacteriedodende middel op de planten gesprayd wordt, kritiek is. Dit moet gebeuren voor blootstelling aan de bacterie. Na landing op het bladoppervlak kunnen de bacteriën in het holle centrum van de uienbladen gaan zitten, zodat ze ontsnappen aan het bacteriedodende middel dat op de buitenkant van het blad achterblijft."

Gitaitis raadt uientelers ook aan geïnfecteerde planten uit de grond te trekken zodra de ziekte in de zaaibedden wordt herkend. "Ik snap dat vermijden makkelijker gezegd is dan gedaan, zeker als de ziekte wijdverspreid is, maar totdat we alternatieve controlemaatregelen vinden, kunnen we alleen dit aanbevelen.

Volgens het UGA Centre for Agribusiness and Economic Development had de uienteelt in Georgia in 2012 een waarde van $163 miljoen (€121 mln) met Toombs en Tattnall County als belangrijkste gebieden.

Bron: growinggeorgia.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven