Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stichting Veldleeuwerik

Regiogroep Flevo VII laat zich bijpraten over bodemvochtmeting

Ondanks de overvloedige neerslag van de laatste tijd groeit de interesse voor elektronische bodemvochtmeting. Dat geldt ook voor de leden van Veldleeuwerik groep Flevoland VII. Zij lieten zich recentelijk over dit onderwerp bijpraten door Louis Nannes van Veldleeuwerik partner DACOM. Hoewel niet alle groepsleden fanatieke beregenaars zijn, trof Louis Nannes een zeer geïnteresseerd publiek.



In de praktijk wordt vaak te lang gewacht met beregenen. Met het blote oog zijn de eerste verschijnselen van droogtestress vaak niet te zien. Ook het feit dat beregenen voor veel akkerbouwers geen lievelingswerk is, leidt tot uitstelgedrag.

De nieuwe generatie elektronische bodemvochtmeters maakt het een stuk eenvoudiger om op basis van het gemeten beschikbaar bodemvocht een beslissing te nemen over beregening. Direct na het ingraven geven ze een betrouwbaar signaal. De firma DACOM is al jaren zeer actief op dit terrein. Hun bodemvochtmeters zijn er in dieptes van 30 tot 150 cm en ze beschikken over een zonnepaneeltje voor de energievoorziening. Gemeten waardes worden doorgegeven via draadloze gsm-techniek. Met een app op de smartphone weet de gebruiker binnen enkele seconden welke voorraad bodemvocht nog beschikbaar is voor het gewas. Een aantal leden had ook van te voren deze app geïnstalleerd en alvast een blik geworpen op de meetwaardes van de demo-sensor in de uien van gastheer Hilchard Waalkens.

Tijdens de demonstratie liet Nannes aan de hand van een kleine profielkuil zien dat de uitslag van de meting goed overeenkwam met de werkelijke situatie in de bodem. Tevens liet dit zien dat het criterium "Grond die je nog tot een bal kunt kneden is vochtig genoeg" ook nog steeds houvast biedt bij beregeningsbeslissingen.

Bron: Anko Postma, Regiocoördinator Stichting Veldleeuwerik
Publicatiedatum: