Rassenlijst Zaaiuien 2015
Klik hier voor de leaflet
Opzet
Het onderzoek is uitgevoerd volgens een protocol waar verwerkers, telers en zaadhuizen continu bij betrokken waren. Het is uitgevoerd op twee locaties, Colijnsplaat en Lelystad. Elk ras lag in drie herhalingen. Om de kwaliteitseigenschappen van de uien te meten, is gebruik gemaakt van een professionele sorteer- en verpakkingsinstallatie van JWK Onions te Kruiningen. In 2014 is er per locatie van elk ras 1 ton uien verwerkt en bemonsterd voor verdere toetsing.
Veldgegevens
Onder goede omstandigheden is op beide locaties gezaaid in april. Er is gebruik gemaakt van regulier handelszaad. Per ras is met dezelfde aantallen eenheden gezaaid. Per ras per locatie zijn 3 velden gezaaid van 20 m2 voor opbrengst en 400 m2 voor kwaliteitsmonster uit de bewaring . Alle rassen zijn op het juiste moment
behandeld voor spruitremming. Sorteren en beoordelen. Op 3 mei 2014 zijn de uien uit de opslag gehaald en gesorteerd. Het sorteren is uitgevoerd volgens klasse II, dus op dezelfde manier uitgevoerd als bij uien die voor de verkoop bestemd zijn. Vervolgens zijn op 9 mei de uien beoordeeld door een commissie van deskundigen
van oa Monie, JWK , Marbo, Jonika, PPA, Lambregtse, D'Hont, Krijger, Zandijk, de Koeijer, Bowa, Arjazon en deskundigen uit het uienplatform. Na het sorteren zijn
de rassen beoordeeld op: hardheid, vorm, éénkernigheid, huidvastheid, en uniformiteit en algemene indruk. Bovendien is het drogestofgehalte bepaald, de spruitgevoeligheid en de opbrengst.
Regionale opbrengsten
De netto opbrengsten zijn opbrengsten na bewaring en na verwerking dus opbrengst 'uit de schuur'. De opbrengsten zijn totaal gemiddeld over alle jaren dat een ras onderzocht in de regio.
Tot slot
Dit is het vijfde jaar dat de organisaties van Uien Peen manifestatie en UIKC gezamenlijk het rassenonderzoek zaaiuien hebben uitgevoerd. Hier binnen
werken DLV Plant, Wageningen UR, Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO-agv) Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve en Agrifirm nauw samen. Ook eerder uitgevoerde onderzoeken zijn niet verloren gegaan maar verwerkt in de cijfers
Veel medewerking hebben we gekregen van betrokken zaadhuizen, uienverwerkers, het Productschap Akkerbouw en FrugiVenta. We hopen dat dit een bruikbare leidraad is voor de uientelende praktijk en de gehele uiensector bij het vaststellen van uw rassenkeuze. Het is niet mogelijk om alle gegevens in dit rassenbericht te
verwerken. Meer informatie over methodiek en resultaten kunt u opvragen bij de betrokken organisaties.
Klik hier voor de leaflet