Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grove of fijne uien telen?

Soms zijn werkzaamheden die je in het najaar doet, een jaar later nog zichtbaar, schrijft Paul Hooijman, Regiocoördinator Noord Holland van Stichting Veldleeuwerik. Half augustus waren we met de groep Haarlemmermeer 1 te gast bij een van de leden, en uiteraard hebben we bij de gewassen gekeken. Wat in de uien heel duidelijk opviel, was een scheiding midden in een bed uien.

Links gewone uien, rechts overduidelijk veel grover. Dit terwijl de stand van de uien, het aantal stuks per meter, niet verschilde. De voorvrucht was gelijk, allemaal wintertarwe, en de bemesting ook. Het verschil in ontwikkeling had een heel eenvoudige, maar duidelijke oorzaak. Daar waar de uien grof waren, was het jaar ervoor, eind augustus 2013, na de tarwe oogst, onder zeer droge omstandigheden geploegd. Rustig gereden tijdens het ploegen om de grond niet te fijn te laten vallen, en dus met een laag brandstof verbruik, het ging zo gemakkelijk. Het linkse gedeelte, waar de uien fijner waren, is eind oktober 2013 onder flink nattere omstandigheden geploegd. We herinneren ons allemaal de winter van 2013/14, wat eigenlijk geen winter was. Dus de vorst heeft de grond niet opgeknapt. Zo extreem als dit geval zien we het niet snel, maar als het in uien zo naar voren komt, zal dat dan ook zo zijn in bijvoorbeeld aardappelen en bieten? De grond op deze kavel is ongeveer 40% afslibbaar, en is zonder voorscharen geploegd. Stroresten zijn dan ook wat verder verteerd dan normaal, dat is weer een voordeel van een relatief warme winter.

U staat straks weer voor de keuze; wanneer ga ik ploegen? Op lichte grond is het nu, half september, uiteraard te vroeg. Maar wanneer uw grond zwaar genoeg is om niet te verslempen, waarom legt u hem nu dan niet op wintervoor? Uiteraard zal onkruid eerder gaan groeien, maar dat is goed te bestrijden, zelfs als u nu al tarwe zaait.

Paul Hooijman, Regiocoördinator Noord Holland van Stichting Veldleeuwerik

Bron: Nieuwsbrief Stichting Veldleeuwerik
Publicatiedatum: