Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
blog Milko van Reisen

Haal meer uit de agroketen: breng precisielandbouw & ERP samen

"Precisielandbouw-toepassingen worden steeds vaker benut. Precisielandbouw biedt de mogelijkheid om met verminderde inzet van energie en hulpmiddelen hogere opbrengsten te bewerkstelligen. Dat houdt in dat teeltadviezen en oogstvoorspellingen op basis van satelliet waarnemingen niet langer futuristisch zijn. Een tractor uitgerust met GPS voor het uitvoeren van plaats specifieke teelt- en oogstmaatregelen steeds vaker wordt ingezet. Ook het gebruik van bodemsensoren om de irrigatiebehoefte te bepalen is geen uitzondering meer", schrijft Milko van Reisen.

"De grote verwerkers van agroproducten willen meer grip krijgen op de teeltprocessen bij de boer. Het verkrijgen van een voorspelbare aanvoer met de gewenste specificaties, duurzaam geproduceerd tegen lage kosten zijn hier de drijfveren voor. Precisielandbouw kan daarbij van grote toegevoegde waarde zijn.

De verwerkers van agroproducten hebben afgelopen jaren ERP systemen geïmplementeerd. Hiermee kunnen ze de eigen supply chain aansturen. Met agro industrie specifieke ERP software wordt het ook mogelijk om de teeltprocessen te visualiseren in ERP.

De vraag is nu: 'hoe een ERP oplossing te combineren met de componenten van precisielandbouw om de beheersbaarheid van de teeltprocessen te vergroten?'

De componenten van precisielandbouw
Bij precisielandbouw komen meerdere componenten aan bod:
  • GPS: Nauwkeurige positiebepaling is essentieel voor precisielandbouw. GPS maakt nauwkeurige plaatsbepalingen binnen een perceel of gewas mogelijk. 
  • Sensortechnologie: Met sensortechnologie kan je specifieke verschillen binnen een perceel of gewas waarnemen zoals bodem- en gewaseigenschappen, gewasmicroklimaat en dichtheden van onkruiden, ziekten en plagen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen near by sensoren die op rijdende voertuigen gemonteerd zijn, en dus dicht bij de grond of het gewas meten, en remote sensoren die waarnemen vanaf een satelliet of drone. 
  • Mechanisering: Nauwkeurige aansturing van werktuigen is het sluitstuk van een precisielandbouwtoepassing. Waardoor plaats specifiek bemesten, grond bewerken of ziekten, plagen en onkruiden bestrijden mogelijk wordt.
  • ICT: Bij precisielandbouw wordt veel data uitgewisseld tussen machines, sensoren, bedrijfsmanagementsystemen en aanbieders van diensten. Er is specifieke software nodig met beslismodellen die sensorwaarden vertalen naar teeltmaatregelen.

Precisielandbouw en ERP?
De sterke punten van ERP zijn het plannen van activiteiten, het inzicht verkrijgen in verbruiken en kosten en het managen van voedselkwaliteit en –veiligheid. Dit op een volledig geïntegreerde wijze. Deze moet je zien te combineren met de sterke punten van de precisielandbouw.

Hoe moet dat dan concreet gaan werken?
  • Teeltmaatregelen en de vastlegging van verbruiken en kosten: Beslissingsmodellen uit de precisielandbouw doen voorstellen ten aanzien van teeltmaatregelen. Binnen een ERP zijn dit teeltopdrachten of –orders. Deze worden in ERP gebruikt om mensen en middelen te plannen. Tevens worden verbruiken van middelen, mensen en machines geregistreerd op deze teeltorders. 
  • Kwaliteitsmanagement en voedselveiligheid: Door de vastlegging van verbruiken van middelen, mensen en machines wordt een teeltregistratie gevoerd. Tevens ontstaat een waterdichte tracking & tracing.
  • Oogstvoorspellingen: De beslissingsmodellen doen tevens een voorspelling van de verwachte opbrengst van een teelt en de verwachte oogstdatum. Voor ERP is dit essentiële informatie om vraag en aanvoer op elkaar af te stemmen. 
  • Communicatie boordapparatuur werktuigen: ERP moet kunnen communiceren met boordapparatuur in landbouwmachines. Daar worden immers de door ERP geplande teeltopdrachten uitgevoerd en worden verbruiken geregistreerd die door de boordapparatuur teruggekoppeld worden naar het ERP systeem

Uw onderneming kan meer!
Het samenbrengen van precisielandbouw en ERP betekent: meer produceren met minder middelen, minder residuen in het gewas en met een grotere duurzaamheid."

Voor meer informatie:
Milko van Reisen
Goldfish ICT Services BV
Steenweg 17b
4181 AJ Waardenburg
T +31 (0)418 657 020
F +31 (0)418 657 039
E: [email protected]
www.goldfish-ict.com
 
Publicatiedatum: