Door de toegenomen concurrentie en de interesse van verschillende landen, zal het voor Europese exporteurs moeilijk zijn om na de boycot hun marktaandeel terug te winnen, dat schrijft de Italiaanse expert in internationale handel Dario Rivolta in een artikel.
Rusland betrapt Poolse smokkelaar
De Russische fytosanitaire dienst onthulde een smokkelmethode voor Europese producten naar Rusland, waarbij de smokkelaar betrapt werd. Op 24 oktober meldde een vrachtwagen met 20 ton Poolse appelen, tomaten en bloemkool zich bij de fytosanitaire dienst in Pskov, West-Rusland. De papieren waren op orde, de producten zouden uit Wit-Rusland onderweg zijn naar Petropavlovsk, Kazachstan. De Kazakse stad ligt ongeveer 3000 km van de controlepost vandaan. Drie dagen later, op 27 oktober, meldde dezelfde vrachtwagen zich opnieuw bij de fytosanitaire dienst in Pskov, wederom met een lading Poolse producten bestemd voor Kazachstan. De Russen concludeerden dat het onmogelijk is dat de vrachtwagen in de tussenliggende dagen naar Kazachstan en terug gereden was, dus zou de eerste lading in Rusland gelost zijn. De lading is in beslag genomen en een onderzoek gestart naar deze praktijken.
Paprika en aubergine teruggestuurd
De Russische fytosanitaire diensten in Tver en Pskov hebben een partij paprika's en aubergines uit Wit-Rusland geweerd. De 13,1 ton kwam niet door de controle, volgens de inspectie zijn er sporen van vervangen labels op de producten gevonden. De producten zijn teruggestuurd naar Wit-Rusland.
Ook Egyptische granaatappelen uitgezet
In de Russische havenstad Novorossiejsk, gelegen aan de Zwarte Zee, heeft de fytosanitaire dienst 40 ton granaatappelen uit Egypte tegengehouden. De documenten bij de partij waren volgens de inspectie gewijzigd en verbetert, dat is niet toegestaan. Als gevolg konden de granaatappelen niet ingevoerd worden.
Rusland verscherpt inspectie
Wit-Russische exporteurs worden scherper gecontroleerd op overtredingen van de fytosanitaire eisen met export naar Rusland. De verscherpte inspectie geldt voor dierlijke en plantaardige producten, waaronder AGF. Aanleiding is de toegenomen export uit Wit-Rusland. Volgens de inspectie kunnen exporteurs die de regels overtreden op heterdaad betrapt worden met re-export. Ook de Wit-Russische autoriteiten kondigden een verscherping van de controles aan.
Prijzen blijven stijgen
In de West-Russische regio Voronezh publiceerde het bureau voor de statistiek de prijsontwikkelingen in de periode 20-27 oktober. De kasgroenten werden fors duurder, tomatenprijzen stegen met 20,6%, komkommers werden 4% duurder. De gemiddelde prijs voor tomaten ligt op 81,18 roebel (1,53 euro), komkommers brengen 71,4 roebel (1,35 euro) op. Ook aardappelen, wortelen en uien werden duurder. De prijzen voor deze producten stegen met respectievelijk 5%, 2,6% en 1%. Alleen de appelprijzen daalden met 3,5%.
Oogst vernietigd door vorst
Door extreem lage temperaturen is de kooloogst in de regio Ulyanovsk, ten oosten van Moskou, mislukt. Tussen 23 en 27 oktober lag de temperatuur 7 graden lager dan normaal. Telers waren niet voorbereid op deze temperatuurdaling. Daardoor is de oogst beschadigd. Door de vorst is een deel van de oogst verloren gegaan. Volgens de eerste berichten stond er ongeveer 1000 ton kool op het land, wat neerkomt op een verlies van 10 miljoen roebel (196.000 euro). Voorlopig wordt er geen prijsstijging van de kool verwacht.
Voedselbank overspoelt met appelen
Door de boycot worden Nederlandse voedselbanken overspoelt met appelen. Wekelijks zouden de voedselbanken honderdduizenden appelen aangeboden krijgen, de capaciteit van de organisaties ligt op 35.000. De voedselbanken willen het overschot aan appelen verwerken tot appelmoes, vanwege de langere houdbaarheid van het verwerkte product. In september meldden de voedselbanken een tekort aan boycot-AGF omdat de steunmaatregel afliep.
Polen onderhandelt met Singapore
De Poolse ambassadeur ontmoette importeurs van de SFVA, de im- en exporteursvereniging in Singapore, om te praten over de import van Poolse appelen in deze Aziatische markt. Resultaten van het gesprek zijn nog onbekend.
India kijkt naar Moldavisch fruit
Het Indiase bedrijf Baboobhai Patel is geïnteresseerd in Moldavische appelen, pruimen, perziken en wijn. Het Indiase bedrijf werkt samen met meerdere voormalige Sovjetrepublieken en toont nu interesse in Moldavische producten. Het gaat om een verkenning waarbij het Indiase bedrijf mogelijke partners zoekt en de eisen en regelgeving besproken werden. Voor Moldavië is marktdifferentiatie belangrijk. Het land werd hard getroffen door de boycot.
Roemenië verlaagt BTW op AGF
De Roemeense regering kondigde aan de BTW op groenten en fruit volgend jaar te verlagen. Daarmee wil de regering de sector steunen. De landbouw is een motor van economische groei voor het land, net als vorig jaar zal dit jaar de productie stijgen. Een verlaagd Btw-tarief op brood was succesvol, daarom volgen nu AGF en vlees. Daarnaast wil de regering de consumptie verhogen door campagnes.
Consumentengedrag verandert door boycot
De retailketen O'Key Group maakte de resultaten over het derde kwartaal bekend. De omzet steeg met 7,2% en de brutowinst viel 13,8% hoger uit. Over de eerste negen maanden van dit jaar steeg de omzet met 10,6%. Door de boycot is het consumentengedrag verandert. Volgens O'Key besteden consumenten minder dan voorheen. Overigens heeft de supermarkt ook minder aanbod door de boycot, wat de dalende uitgaven deels kan verklaren.
Iran wil meer export naar Oeral
Een Iranese delegatie bezocht Sverlovsk, in de Oeral. Tijdens het bezoek kondigden de Iraniërs aan de export naar de regio te willen vergroten met een factor 20. De Iraanse delegatie, uit regio Hamadan, zegt noten, meloenen en groenten en fruit aan de Oeral te willen leveren, met een totaal volume van 5 miljoen ton per jaar.
Georgische export flink gestegen
De afgelopen twee jaar is de export van Georgië naar Rusland verzesvoudigd, zegt de Georgische premier. De totale export steeg in deze jaren met 24%. De export naar Europa groeide 70%. Volgens Georgië is Rusland een veelbelovende markt en zal Europa volgen. De export van groenten steeg in 2012 met 53% en fruit met 91%. De Russische grens was jarenlang gesloten, maar sinds 2013 is export naar Rusland weer mogelijk. Na het instellen van de sancties tegen het Westen zijn de handelsrelaties tussen Georgië en Rusland verbeterd.
Omzet supermarkten stijgt, omzet groothandelaren daalt
Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.