Vrachtwagens Litouwen mogen Rusland niet in

Russen besteden 40% huishoudgeld aan voeding

Rusland heeft de doorvoer van producten uit Wit-Rusland met eindbestemming Kazachstan beperkt. Deze handel is alleen mogelijk via een aantal specifieke checkpoints. Volgens de Russen verdwijnen er teveel partijen, die terecht komen op de Russische markt. In reactie op de beschuldigingen van Rusland heeft Macedonië een onderzoek ingesteld naar de re-export. Rusland verdenkt het land ervan Europese producten te exporteren naar Rusland. En op de grens met Litouwen zouden vrachtwagens met kentekenplaten van het Baltische land tegengehouden worden. Spanje erkende te pleiten bij de Europese Commissie voor uitbreiding van de compensatieregeling. En in Rusland zal naar verwachting meer besteed worden aan voedingsmiddelen. Volgens experts zal 40% van het huishoudgeld aan voedingsmiddelen uitgegeven worden.

In Moldavië bestaat de angst dat het land in eenzelfde situatie als Oekraïne terechtkomt. Aankomend weekend zijn er verkiezing in het Oost-Europese land, waar de kiezers zich kunnen uitspreken over een pro-Europese of een pro-Russische koers. Ook in Moldavië mengt het Kremlin zich in de politiek via steun aan pro-Russische partijen.

Strengere regels voor Wit-Rusland
De Russische fytosanitaire dienst heeft de controles op de export van Wit-Russische voedingsmiddelen aangescherpt. Volgens de dienst is er 11.000 ton Europese groenten en fruit van Wit-Rusland naar Kazachstan geëxporteerd die 'kwijtraakten' in Rusland. Volgens Rusland gaat het om meer dan 10% van het totale exportvolume van Wit-Rusland. De doorvoer van Wit-Rusland naar Kazachstan is alleen mogelijk via speciale checkpoint van de Russen.

Macedonië onderzoekt re-export
In reactie op Rusland, dat Macedonië verdenkt van illegale re-export, stelt de Macedonische regering een onderzoek in. Alle informatie over de re-export wordt tegen het licht gehouden. Als er overtredingen geconstateerd worden, zullen de bedrijven en personen voor de rechter moeten verschijnen, aldus de regering.

Spanje wil meer producten in Europese compensatie
Tijdens een bijeenkomst op het Spaanse Ministerie van Landbouw bevestigde de minister dat hij de Europese Commissie gevraagd heeft de lijst met producten die in aanmerking komen voor compensatie uit te breiden. Hij pleitte onder andere om aubergines, courgettes, citroenen, kaki's en granaatappelen aan de lijst toe te voegen. Tot nu toe kreeg Spanje 6 miljoen euro voor het van de markt nemen van 381 ton tomaten, 1581 ton paprika, 125 ton komkommer en 9580 ton citrus.

Russen besteden 40% huishoudgeld aan voedsel
Hoewel de Russen op dit moment 36% van hun huishoudgeld aan voedingsmiddelen besteden, verwachten experts dat dit percentage zal stijgen naar 40%. Uit onderzoek blijkt dat dit percentage veel hoger is dan in andere Europese landen. In Duitsland, Italië en Verenigd Koninkrijk ligt dit percentage tussen de 12-13%, in Polen en Turkije op 23%. Volgens hetzelfde onderzoek wordt 20% van het geld uitgegeven aan geïmporteerd voedsel, voor fruit is dat 40%, voor groenten 25%. Steeds meer Russen gaan naar de discounters voor hun boodschappen. Discounters zagen de afgelopen maanden de omzet stijgen.

Iran sluit handelsakkoord
De afgelopen maanden onderhandelden Iran en Rusland over een handelsakkoord. Sinds de boycot kijkt Rusland naar Iran om een deel van de weggevallen producten te vervangen. Volgens de Iraanse ambassadeur in Rusland is er nu een overeenkomst gesloten en kunnen Iraanse handelaren hun producten exporteren naar Rusland.

Litouwse vrachtwagens mogen Rusland niet in
De Russische ambassadeur in Litouwen werd op het matje geroepen bij de Litouwse regering. De Baltische staat beschuldigt Rusland er van de vrachtwagens uit het land te weren. Transporten naar Rusland zijn een belangrijk onderdeel van de economie in Litouwen. De sector kwam redelijk ongeschonden door de economische oorlog tussen de EU en Rusland, maar daar zou nu een einde aan gekomen zijn. Vrachtwagens met een kenteken uit Litouwen zouden geweerd worden bij de grens met Kaliningrad. Het Russische Ministerie van Transport gaf geen reactie op de beschuldigingen.

Oekraïense vraag diepvriesproducten gehalveerd
Volgens cijfers van Fruit-Inform is de vraag naar diepvries fruit en groenten in Oekraïne scherp gedaald ten opzichte van vorig jaar. Volgens binnenlandse producenten is de vraag bijna gehalveerd. De oorzaak ligt volgens de producenten in een prijsstijging van de producten en een daling in de koopkracht van de Oekraïners. Voor producten die vers moeilijk te verkrijgen zijn is de daling minder significant. Door een lager uitgevallen productie van verse blauwe bessen is ook de export van de diepgevroren blauwe bessen gedaald.

Egyptische regering positief over export
Volgens het Egyptische Ministerie van Landbouw is het land klaar om 65 agrarische producten naar Rusland te exporteren. De regering werkt samen met Rusland in commissies zodat de producten aan de eisen voldoen. Volgens Egypte kan het land 65 producten exporteren zonder negatieve gevolgen voor de binnenlandse markt.

Turkse export naar Rusland gestegen
Volgens het Turkse bureau voor de statistiek kwam de export naar Rusland in september van dit jaar uit op 412,2 miljoen euro, een stijging van 8% ten opzichte van augustus. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder was het echter een daling van 13,3%.
De fruitexport naar Rusland groeide met 21,2% van 38 miljoen euro in augustus naar ruim 48 miljoen euro in september. De groente-export steeg van 707.470 euro in augustus naar ruim 3 miljoen euro in september. Overigens moet gezegd worden dat de export in augustus extreem laag was, in de andere maanden van dit jaar lag de export nooit onder de 3 miljoen euro.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven