Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hazera: wereldwijd marktaandeel uienzaad 12%

In tien jaar tijd heeft Hazera haar aandeel in de wereldwijde markt van uienzaad uitgebouwd tot 12%. "Uien is ons grootste - en tegelijkertijd - een strategisch - gewas", vertelt Wim van der Heijden. In totaal werd meer dan 15% van de omzet van de onderneming ingezet voor R&D, maar dat werpt vruchten af, want in een aantal segmenten en regio's schrijft het bedrijf een groei van dubbele cijfers.



Hazera is momenteel marktleider met uienzaad in Duitsland, Israël, Wit-Rusland en het Midden-Oosten, waaronder Saoedi-Arabië, de Dominicaanse Republiek en Griekenland. Daarbij is het de tweede speler in de Benelux, Scandinavië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen en Peru. Verder stijgt het aandeel in Australië en Nieuw-Zeeland

"In 2008 hebben we de krachten van verschillende uienveredelaars verenigd tot het bedrijf dat Hazera vandaag de dag is, maar al sinds 1974 hebben we geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling van hybride uienrassen voor het extra lange dag segment (breedtegraad boven 50°) en het kortedagsegment (breedtegraad tot 30°).

Onder de kwaliteitseisen verstaat Wim de uniformiteit van de het product, meerdere huidlagen om de ui te beschermen tijdens verwerking en transport, een verbeterde opbrengst en rassen die zowel kunnen worden gezaaid als geplant onder verschillende klimatologische omstandigheden. Een doorbraak vormden Hazera's rassen Centro en Dormo binnen het segment extra langedaguien en Taresco bij de lange daguien. Ook het rode ras Neptunes in het kortedaguiensegment lijkt veelbelovend.

In 1986 kwam de nadruk op ziekteresistentie. Een doorbraak was de introductie van uien met een hoge resistentie tegen meeldauw, die een verwoestende werking kunnen hebben op de oogst. De variëteit Santero die deze resistentie heeft, vond goed ingang bij de biologische telers. Vandaag de dag anticipeert Hazera op de resistentie tegen koprot en fusarium.

Het uienassortiment van Hazera kent naast de klassieke gele uien, ook rode, roze en witte uien. Een voorbeeld van deze niche-rassen is de Sivan met een mooie roze kleur, hoge betrouwbaarheid en flexibiliteit voor de teler en een milde smaak voor de consument.

www.hazera.com

Publicatiedatum: