Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
uienprijzen bevredigend

Italië: aardappelopbrengst -30%

De aardappeloogst is ten einde gekomen en het is tijd om de eerste balans op te maken. Het jaar wordt gekenmerkt door een aanzienlijk daling van de opbrengst van 50 ton per hectare in 2014 tot 38 ton/ha dit jaar (-30%).

Volgens Stefano Andraghetti, voorzitter van CESAC in Ravenna, ligt de oorzaak van deze opbrengstdaling in het veranderende klimaat. "In het voorjaar heeft het veel minder geregend dan normaal en in juli en augustus waren de temperaturen extreem hoog. De agrarische sector in Bologna, Ravenna en Ferrara heeft hier onder geleden"

"Gelukkig zagen we dit jaar ook een areaalstijging, die de lage opbrengst per hectare voor een groot deel heeft kunnen compenseren."

Wat betreft de afzet kwam het seizoen 2015 maar langzaam op gang. Gek genoeg heeft dit de prijzen goed gedaan. "De Borsa Merci di Bolgona heeft telers €0,15 per kilo aardappelen uitbetaald. CESAC streeft naar een verdere stijging van de prijzen. De kwaliteit van de productie is goed, zeker in vergelijking met die van 2014 - op een deel van de aardappelen na, die werden geplaagd door insecten die bij warm weer agressief zijn."

Uien
De klimaatverandering heeft ook invloed op de teelt van uien, een andere belangrijke tak van CESAC, dat met 10% van de nationale productie en 63% van de productie in Bologna een leider is binnen de sector.

De opbrengsten waren 30-35% lager dan vorig jaar. "De prijzen zijn bevredigend en lijken te stijgen. De kwaliteit is goed en een groot deel van het volume is van een middelgrote maatsortering. Nu de temperaturen weer normaal zijn, neemt de binnenlandse vraag naar uien toe, zowel voor witte als gele en rode uien."

CESAC 
CESAC (Centro Economico Servizi Agricoli) is een teler uit Emilia-Romagna met 200 werknemers, 1.300 partners en een productie van 70.000 ton graan, 45.000 ton groenten, waarvan 24.000 ton aardappelen en 21.000 ton uien.

Voor meer informatie:

Cooperativa CESAC sca
Sede di Conselice (RA)
Via Frattina 11
Tel.: (+39) 0545 85247
Fax: (+39) 0545 85310
Email: cesac@cesacsca.it
Web: www.cesacsca.it
Publicatiedatum: