Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LTO-project om agrarische bedrijven beter te beveiligen afgerond

1.123 telers investeerden in beveiliging agrarisch bedrijf

Het LTO-project om agrarische bedrijven beter te beveiligen tegen diefstal en inbraak is afgerond. De interesse was groot, de looptijd beperkt en maar liefst 1.123 belangstellende ondernemers hebben daadwerkelijk geïnvesteerd in maatregelen om inbrekers buiten de deur te houden. "Op deze manier wordt het criminelen weer een stukje lastiger gemaakt", zegt projectleider Johan Schuitemaker (LTO Ledenvoordeel).

De belangstelling van de meeste ondernemers (414) ging uit naar de aanschaf van één of meer beveiligingscamera's. 380 Ondernemers investeerden in één of meer opritverklikkers. Daarna ging de voorkeur uit naar hang- en sluitwerk (170), track en tracing (58), kluizen (54), tankalarm (31) en pinautomaten (14). Ook werden 39 SDNA-kits afgenomen om gestolen kleiner gereedschap gemakkelijker terug te vinden. Voor alle maatregelen kregen ondernemers de helft van hun investering terug aan subsidie, beschikbaar gesteld door het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ).

Sneltreinvaart
"Het is na een vliegende start in een sneltreinvaart gegaan", blikt Schuitemaker terug. Na de start op 20 mei jl. is het LTO-project 'Beveilig Mijn Boerenbedrijf' en op 4 december jl. administratief afgesloten. Het totale resultaat met de bijbehorende verantwoording van subsidiegelden lag op die datum bij het ministerie van VenJ. "Dit project sloot goed aan bij de vraag in de praktijk en is daarom een groot succes geworden.

Agrarische ondernemers konden gratis een veiligheidsscan laten uitvoeren door het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid 'om de 'kwetsbare plekken' op hun bedrijf in beeld te krijgen. In totaal lieten bijna 1.500 boeren en tuinders een dergelijke scan maken. Dit leidde tot 1.123 subsidieaanvragen voor technische maatregelen. Onder de aanvragers zaten 16% niet LTO-leden, die weliswaar het ledenvoordeel misliepen maar wel gebruik konden maken van de subsidieregeling.

LTO-Ledenvoordeel Het volledige subsidiebudget was door agrariërs geclaimd. Met het verstrijken van de einddatum 1 december is uiteindelijk 96,3% van het totale budget benut voor dit beveiligingsproject. De totale omzet aan beveiligingsmaatregelen bedroeg ruim 1.5 miljoen euro. Het gerealiseerde LTO-ledenvoordeel bedroeg bij afsluiting van het project bijna 179.000 euro.

Van land en tuinbouwbedrijven worden relatief vaak spullen gestolen, variërend van dieselolie en gereedschap tot en met machines en allerlei rijdend materieel. Schuitemaker: "Uit een enquête was ons gebleken, dat behoefte bestaat aan dit soort maatregelen. Passende preventieve maatregelen helpen om bedrijven beter te beveiligen. Dit project heeft ook bijgedragen aan een stukje bewustwording, dat je tegen criminaliteit zelf ook heel wat kunt doen."

Meer informatie:
LTO-Nederland
Jack Luiten
T: 06 – 5373 6017
E: jluiten@lto.nl

Johan Boonen
T: 06 – 5330 1041
E: jboonen@lto.nl
Publicatiedatum: