Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Australië: Uienimport negatief van invloed op lokale markt


Australische uientelers ondervinden lagere rendementen nu de concurrentie van geïmporteerde uien de markt verder compliceert. De voorzitter van Onions Australia en teler Kees Versteeg stelt dat 2016 het vierde achtereenvolgende jaar is dat de lokale telers last hebben van geïmporteerde uien ondanks de sterke opbrengst en kwaliteit in Australië. "De onnodig geïmporteerde rode en witte uien uit de VS vinden hun weg naar de Australische consumenten doordat de Australische supply chain bijdragen aan de prijsdruk voor Australische rode en witte uien," aldus Versteeg. 

"De laatste van de Amerikaanse rode en witte uien worden verkocht voor zo weinig als 3,77 euro per 10 kilo of zelfs nog minder, alleen maar om er vanaf te zijn." Versteeg uitte ook zijn bezorgdheid over de onduidelijke etikettering van geïmporteerde uien, wat de consumenten misleidde door de uien als Australisch te bestempelen. Versteeg merkte tevens op dat de kwaliteit dit seizoen sterk was met name voor de telers van Queensland en New South Wales en dat Zuid-Australië en Tasmanië net klaar zijn om met hun seizoenen te beginnen. "Zuid-Australië levert al zijn eerste uien naar een aantal belangrijke markten," aldus Versteeg.Een uienteler uit Queensland, Andrew Moon, stelt dat de telers sterk zijn beïnvloed door de import, die vervolgens een trickle-down effect veroorzaakt en telers in andere Australische staten raakt. "Queensland's telers worden meestal het zwaarst getroffen, omdat de geïmporteerde rode en witte (salade)uien aan het begin van hun oogst proberen om een potentieel tekort tegen te gaan - tegenwoordig bestaat dit niet meer door nieuwe technologie en slimmere landbouwmethoden," zo legt Moon uit. "Dit doet echter afbreuk aan de hele sector, een sneeuwbaleffect voor andere staten, want er is altijd een (productie)achterstand."

Maar het bewustzijn van de 'importproblemen' groeit, met het actief voeren van campagne voor verandering. "Ik denk dat er dit jaar minder binnenkwam dan vorig jaar en ik denk dat Onion Australia meer druk op de import zal zetten, omdat het invloed heeft op de hele sector." Moon teelt rode, witte en bruine uien onder de merknaam MoonRocks en produceert ongeveer 7.000 ton per jaar. Zowel in termen van volume en kwaliteit is dit seizoen goed voor hem geweest.


Voor meer informatie:
Kees Versteeg
Onions Australia
Tel: +61 488 494 911
Email: kees@qualipac.com.au
www.onionsaustralia.org.au

Andrew Moon
Moonrocks
Tel: +61 427 255 148
Email: andrew@moonrocks.com.au
www.moonrocks.com.au

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven